Sultân Fâtih'in seferleri...

A -
A +

30 Mart 1431 (H. 833) Pazar günü Edirne'de doğan, Osmânlı pâdişâhlarının yedincisi ve İstanbûl’un fâtihi, II. Murâd Hân ile Candaroğulları âilesinden Hadîce Âlime Hümâ Hâtûn’un oğlu ve II. Bâyezid Hân’ın babası olan Fâtih Sultân Mehmed Hân, daha 21 yaşında iken, İstanbûl'u alarak, Bizans İmparatorluğu'na son vermiş, târihin en büyük hükümdârlarından biri olmuştur.

 

İstanbûl’u, biz torunlarına mîrâs bırakan Sultân Fâtih’in hayâtı, Şark’ta ve Garp’ta, asırlar boyu, her cephesiyle incelenmiş, hakkında nice kitâplar yazılmıştır. Tetkîk edildikçe derinleşen, derinleştikçe deryâlaşan bu cihângîrin sayılamayacak kadar çok üstün vasfı vardır.

 

İstanbul fethini takip eden ve ardı arkası kesilmeyen seferlerde Fâtih, kendisine çok büyük hedefler tesbît etmiş, bir taraftan büyük devlet fikrini gerçekleştirecek tedbîrler almış, diğer taraftan da cihân-şümûl hâkimiyet fikrini benimsemişti.

 

Bunun için Tuna’nın güneyinde ve Fırat-Toroslar sınırının batısında, Osmânlı Devletine katılmayan hiçbir yer bırakmamak, Karadeniz’i ve Ege Denizi'ni birer Türk gölü yapmak, Venedik donanmasını geçerek, deniz kuvvetlerini de, kara ordusu gibi dünyânın birinci kuvveti hâline getirmek ve bu işleri tamâmen gerçekleştirdikten sonra, İtalya’yı fethetmek istiyordu.

 

Bu plân, artık dünyâca da bilinmeye başlamıştı. Bu projeye karşı, yalnız bütün Avrupa değil, Türkiye’nin doğusundaki komşuları da karşı çıktılar. Bu şekilde Osmânlı Devletine karşı, bir ittifâk meydâna getirildi ve uzun yıllar sürecek olan savaşlar başladı.

 

Bu büyük savaşlarda, Osmânlıların karşısında yer alan büyük devletler; Akkoyunlular, Venedik, Macaristân, Almanya, Polonya, Kastilya, Aragon ve Napoli idi. Fâtih, dehâsı ile bu ittifâka karşı koymasını bildi. Düşmânlarını bâzen teker-teker, bâzen ikişer-üçer, bâzen beşer-onar yenerek bu büyük savaşlardan da gâlip çıktı.

 

Böylece Türk Cihân İmparatorluğunun temelleri sağlamlaştırılmış oldu. Dünyânın Osmânlı Devleti karşısında âciz kaldığı ortaya çıktı. Venedik’in deniz üstünlüğü târihe karıştı. Böylece dünyâ Hıristiyânlığının iki mühim dayanağından Bizans’ı yıkıp Venedik’i sindirmiş oldu.

 

Fâtih’in akıncı kuvvetleri, Venedik varoşlarına ve Almanya içlerine kadar seferler düzenleyerek Avrupa’yı altüst ettiler. 23. seferini Boğdan, 24.sünü 1476’da Macaristan üzerine yaptı. Pâdişah, 1478’de Üçüncü Arnavutluk Seferine çıktı. Kırım Hanlığı Osmânlı birliğine katıldı. 1480’de üçüncü Rodos Kuşatması netîce vermedi. İyonya Adalarını aldıktan sonra, donanmayı İtalya’ya gönderdi. Temmuz 1480’de Otranto’yu fethettirdi.

 

Türk târihi, sayılamayacak kadar çok zafer ve onları gerçekleştiren kahramân ve cihângîrle doludur. Fâtih Sultân Mehmed de bunların başlarında gelmektedir. Osmânlı Devleti’nin ilk 10 pâdişâhına “dâhi pâdişâhlar” denilmektedir; Sultân Fâtih, onların yedincisidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Murâd 8 Haziran 2023 20:27

Bunlara Murâd-ı Râbî Han ve Abdülhamid-i Sânî Han da eklenebilir. Hatta bunlar mı daha ileri yoksa evvelkiler mi tartışılır. Genç Osmân ise belki hepsinden ileridir.(Rahmetullahi teâlâ aleyhim ecmâ'în)

İbrahim Pat 6 Haziran 2023 10:47

Allahü teâlâ razı olsun sizlerden

Mehmet Kırıcı 6 Haziran 2023 07:58

Allahu Teala razı olsun efendim