Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ragıp Karadayı: Kültürümüzü kitaplarla yaşatmalıyız

Ragıp Karadayı: Kültürümüzü kitaplarla yaşatmalıyız

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Evlatlarımız bu zamanda birçok zararlı yayınlar, yayımlar sebebi ile zor durumdalar. Kendi değerlerimizi anlatan kitaplarla çocuklarımıza sahip çıkmalıyız.

Röportaj konuğumuz Ragıp Karadayı ile kitap dünyasındaki faaliyetleri üzerine sohbette bulunduk. Ragıp Karadayı, hem öğretmen, hem yapımcı, hem yönetmen, hem ressam, hem romancı yazar, hem senarist, hem yayınevi sahibi… Hani derler ya 10 parmağında 10 marifet diye. Bu tarife uyan biri. Yapmış olduğu birçok işlerde başarılara imza atmış kültür sanat dünyasının değerli bir ismi.
Ragıp Karadayı'yı tanıyalım mı? Edebiyat dünyasına girişiniz nasıl oldu? Yazmaya nasıl başladınız? Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Tipik bir Erzurumluyum. Milli eğitim Bakanlığı'nda çeşitli illerde öğretmenlik ve müfettişlik yaptıktan sonra medya dünyasına geçtim. Tabii öğretmenlik demek, zaten biraz edebiyatın içine girmek demek… Edebiyat merakı, çocuklarımın okudukları kitapları inceleme endişemden kaynaklandı. Her kitap doğruyu yazmıyordu. Bir gün bir kitap okudum, üzüldüm ve o gün karar verdim: "Yazmalıyım! Hem de hiç durmadan…" Dedim. O gün bu gündür kalemi elimden bırakmadım. Edebiyatın tılsımlı dünyasında araştırıyor, okuyor, yazıyorum. Sanatın zor inceliklerini anlamaya çalışıyorum. Yani henüz işin başında görüyorum kendimi. Yazmak, öyle sanıldığı kadar da kolay değil. "Ben yazdım oldu" demekle olmuyor. Mümkün olduğunca uydurukçadan uzak, sade bir dil kullanıyorum.
Sizi roman yazmaya teşvik eden bir sebep var mı?
Mutlaka var. İnsan durduğu yerde; "ben romancı olacağım" diyemiyor. İlk roman denememin sebebi; kızımın ve torunumun okuldan almaya mecbur ettikleri romanları okumak oldu. Daha önce okuduğum bu meşhur yazarlar, benim evlatlarıma neler veriyor bakayım dedim? Sükût-u hayale uğradım tabii. 300-400 sayfa kitabı okuyorsunuz laf salatasından başka bir şey bulamıyorsunuz. Çocuğun zamanına yazık, velinin parasına yazık… İncir çekirdeğini doldurmayan meseleler. Üstelik yanlış yönlendirmeler var; Kötü rol modeller… İğrenç denecek kadar kötü kadın-erkek münasebetleri… "Bunları okuyanların hali ne olur?" dedim, yazmaya başladım.
Daha önce neşredilen romanlarınız var. Bunların isimleri neler?
Aşkın Efendisine ( Doğan Bey); Tarihin Küstüğü An, (Talihin Küstüğü An); Menkıbelerle Yaşamak… nbsp;
İlk romanınız hangisi?
İlk yazdığım roman "Aşkın Efendisine", Süleyman Çelebi'nin Mevlid-i şerifi yazmasının sebeplerini anlatan bir roman. Çocukken hep merak ediyordum; düğünlerde, bayramlarda, kandillerde, ölüm ve doğumlarda mevlid okutuluyordu. Hep düşünürdüm: "Süleyman Çelebi'yi böyle bir eser yazmaya iten sebep nedir?" İşte bu romanda bu sualin cevabı saklı…
Üzerinde çalıştığınız yeni kitaplarınız var mı?
"Rahim Er'in 2023 Büyük Türkiyesi" isimli eser baskıda. "İstanbul'un Fethine Doğru" romanımın da çoğu yazıldı. "Karadayı" adlı kendi hayatımın anlatıldığı bir roman çalışmam daha var. Yazımı bitti. Redakte edilecek. Ayrıca "ABİM" ismini verdiğim mühim bir eserin de hazırlıklarını yapıyorum. Çok ehemmiyet verdiğim bu roman bittiğinde inanıyorum ki oldukça ilgi uyandıracak.
Bir de yakın bir zamanda Pencereler Yayınevi'ni kurdunuz. Neşriyatta bir hedefiniz var mı? Yayıneviniz hangi tür kitaplar çıkaracak?
Pencereler Yayınevi'nin ilk hedefi; yazdıklarımızı kanuni ölçüler içinde çıkarıp yurtiçinde ve dışında dağıtımını yapmak. Zaman içinde belki başka yazarların eserlerini de basma ve pazarlama olabilir. Pencereler Yayınevi şimdilik çocuk kitapları çıkarıyor. Mesela "Ayşe ile Ömer" "çocuklar için öğreneceğim çok şey var" serisi büyük projelerimden biri. İlk 12 kitaplık seriyi neşrettik. Büyük alaka gördü. Kısa sürede tükendi hemen 2. baskıya geçtik. Çocuklar için son derece faydalı, bol renkli resimli, küçük küçük hikâye kitaplarından oluşan okuması kolay bir eser.
Çocuk kitaplarına yönelmenize bir sebep var mı?
Çok… Kendi çocuklarıma kitap bulmakta zorlanıyordum. Piyasada kitaptan geçilmiyor ama kalıcı, ders verici olanlarını bulmakta zorlanıyorduk. Olanların da çok noksanlıkları vardı bize göre. Hatta ilk kitabım biraz önce söylediğim gibi bir öfke neticesinde kaleme alındı. Çocuklarımız, evlatlarımız bu zamanda birçok zararlı yayınlar, yayımlar sebebi ile zor durumdalar. Kendi değerlerimizi anlatan kitaplarla bu boşluğu doldurmak istiyoruz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ayşe ile Ömer projesi çocuklara yönelik olduğu için çok mühimsiyorum. Çünkü çocuklar geleceğimiz. Ümit ederim okuyanlar için çok faydalı olur. Memleketimiz adeta kültür istilasına maruz kalmış. O kadar çok yabancı hayranlığı var ki. nbsp;Gençlerimize, çocuklarımıza, okurlarımıza tavsiyem kendi kültür değerlerimize sahip çıksınlar. Bizim öğünülecek çok zengin bir tarihimiz ve kültür kaynaklarımız var. nbsp;
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Neşriyat hayatınızda muvaffakıyetler dileriz.
Ben de teşekkür ederim.
Ragıp Karadayı: Kültürümüzü kitaplarla yaşatmalıyız



"Çocuklar için öğreneceğim çok şey var" nbsp;

Tamamen kendi kültürümüzü yaşatan, aile hayat tarzımıza uygun, hayatın içinden konuların işlendiği "Ayşe ile Ömer" "Çocuklar için öğrenecek çok şey var" serisi, çocukların günlük hayatlarında yaşarken karşılaştıkları problemlerden ders çıkarıp ibretle çözebilme, halledebilme ipuçlarını veren, topluma faydalı, inançlı bir insan olmalarını sağlayan küçük hikâyelerin yer aldığı kitaplardan oluşuyor. Ayşe ile Ömer okuma-yazma bilen bütün çocukların zevkle okuyacağı tarzda kaleme alınmış. Kitapların hedef kitlesi ise 8 senelik temel eğitim çocukları. Kitap serileri kendine özel kutular içinde 12 kitap, 1 küçük sözlük, toplam 13 kitaptan oluşuyor. Bu projemiz; 11 adet kutu içinde 132 kitap, 11 adet de lügatçe ile birlikte tamamı 143 kitaplık bir seridir. nbsp;
Halil Önür-TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...