Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Askerî üs'te 1500 yıllık gizli geçit

'Askerî üs'te 1500 yıllık gizli geçit

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen kazılarda bin 500 yıl önce kapatıldığı belirlenen gizli geçit ortaya çıktı

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde “askerî üs” olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde kazılar sürüyor. Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, bu yılki kazılarda da Zerzevan Kalesi'nin 21 metre yükseklikteki 3 katlı güney kulesinin altında gizli bir geçit bulduklarını söyledi. Coşkun, geçidin bin 500 yıl önce bloklarla ve harçlarla kapatıldığını tespit ettiklerini bildirerek, buranın dışarıdan bir sızmaya karşı ya da keşfedilme durumunda kapatılmış olabileceğini ifade etti. Geçidin bulunmasıyla gizliliğinin ortadan kalktığına değinen Coşkun, “Kaleden dışarıya haberci göndermek, şehrin önde gelenlerini kaçırmak ya da buradan bazı askerleri dışarıya çıkarabilmek için bu geçit kullanılmış olmalı. Gelecek yıl etrafındaki blokları kaldırarak geçidin nereye açıldığını ve yapılma amacının ne olduğunu öğreneceğiz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...