Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Antik kentin sakinlerinin zenginliğine ulaşıldı

/ Kaynak: AA
Antik kentin sakinlerinin zenginliğine ulaşıldı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Komana Pontika Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Danişmend/Selçuklu döneminde burada varlıklı bir halkın yaşadığına dair bulgular elde edildi.

Komana Pontika Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Danişmend/Selçuklu döneminde burada varlıklı bir halkın yaşadığına dair bulgular elde edildi.


ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 2015 yılı kazı çalışmalarının tamamlandığını belirtti.


Kazı çalışmalarının 45 gün sürdüğünü bildiren Erciyas, "Çok verimli bir kazı dönemi geçti. Daha önce planladığımız gibi kiliselerimizin üzerlerini tamamen açığa çıkarttık. Böylece kiliselerin planlarını ve kesin olarak tarihlemelerini yapabildik. Ortaya çıkarttığımız 2 kilise, Orta Bizans dönemi yani 10 ila 11. yüzyıllara tarihlenebiliyor. Bu sene de onun üzerinde işlikler çıkmaya devam etti. Yani 12. 13. yüzyıl Danişment kalıntıları. Bu kalıntıların büyük bir zenginlik içerdiğini de gördük" dedi.


Komana'da çok çeşitli buluntulara rastladıklarını anlatan Erciyas, ortaya çıkan eserlerden bölgede varlıklı bir halkın yaşadığına yönelik fikir verdiğini belirtti.


Prof. Dr. Erciyas,  şöyle konuştu:
"Özellikle seramik çeşitliliği, seçilen desenler, uygulanan teknikler ve elde ettiğimiz diğer bulgular; mesela cam eserler, sikkeler; bu dönemde Komana'da büyük bir zenginlik ve dış ticaret olduğunu gösteriyor. İşlikler aynı zamanda önemli bir üretim merkezi olduğunu da öneriyor. Nitekim işliklerde artık metal üretimden, cam üretiminden ve kemik üretiminden bahsetmemiz mümkün. Bu sene seramik üretimine dair izlere de rastladık. Henüz fırını ortaya çıkarmadık. Biraz daha kuzeye doğru çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Fırınların da artık işlikler bölgesinde olduğunu biliyoruz."


Antik kentte Osmanlı konutları
Komana Antik Kenti kazı çalışmalarında Osmanlı konutlarını da bulduklarını belirten Erciyas, "Osmanlı konutları da buluntular arasında. Osmanlı konutlarının da planlarını ortaya çıkarmaya devam ediyoruz. Bu sene Roma dönemine ait heykel bulduk. 1 ila 3. yüzyılda yani erken Roma döneminde de burada yoğun hayat olduğunu söyleyebileceğimiz kanıtlar bulduk. Çeşitli, kaliteli ve kimi zaman ithal edilmiş seramikler Komana'da Roma dönemi yerleşiminin de boyutları hakkında bilgi veriyor" dedi. 


Erciyas, antik kentte yaşayanların hangi iş kolları ile uğraştıklarına dair bilgilere ulaştıklarına da dikkati çekerek, "Burada yaşayanların farklı dönemlerde ki iş alanlarını söylemek mümkün. Bizans dönemindeki kemiklerde yapılan antropolojik çalışmalar halkın daha çok tarımla uğraştıklarını gösteriyor.  Danişment/Selçuklu dönemlerinden elde edilen zoolojik ve botanik veriler yine halkın tarımla ilgilendiklerini düşündürüyor. Çünkü çok zengin meyve, yemiş, tahıl çeşitleri var. İşliklerde gözlemlediğimiz el sanatları ve zanaatlerde iş kolları hakkında kapsamlı bilgiler sağlıyor" ifadesini kullandı.


Komana Pontika Antik Kenti
Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Pontika'nın, tarihte Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda ticaret merkezi olduğu ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çektiği kaydediliyor.


ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çağ kenti Komana Pontika'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...