Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

UNESCO'dan Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü yılı

/ Kaynak: AA
UNESCO'dan Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü yılı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), 2016-2017 sezonunu Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü yılı ilan edecek.

UNESCO Türk Milli Komisyonu tarafından sunulan ve örgütün idari işler, bütçe, insan kaynakları ve dış ilişkiler (APX) komisyonunda kabul edilen öneriye göre Ahmet Yesevi'nin ölümünün 850. yıl dönümü ve Fuad Köprülü'nün ölümünün 50. yıl dönümü dünya çapında anılacak. 
UNESCO'nun Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü'yü anma takvimine almasının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Ahmet Yesevi'nin "kültürler arası diyalog, kültürlerin yakınlaşması, barış gibi semboller açısından son derece önemli bir şahsiyet" olduğuna dikkat çekti.
Ahmet Yesevi'nin öğretisinin en temel özelliğinin kadınlar ve erkekleri eşit tutması olduğuna vurgu yapan Oğuz, "Ahmet Yesevi bugün UNESCO'nun çok değer verdiği cinsiyet eşitliği için çok sembol bir şahsiyettir" dedi. 
"Ahmet Yesevi için özel logo oluşturulacak"
Fuad Köprülü'nün de Ahmet Yesevi'yle beraber bir hoşgörü sembolü olarak anılmasının önemine vurgu yapan Oğuz, Köprülü'nün "Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar" adlı eseriyle Ahmet Yesevi'yi Türk edebiyatına kazandırdığına dikkat çekti. 
UNESCO'nun Ahmet Yesevi'nin anılması kapsamında özel bir logo oluşturacağını bildiren Oğuz, 2016 yılı içerisinde yapılacak etkinliklerinin bir kısmının UNESCO'nun merkezi Paris'te, bir kısmının ise Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'da ve Rusya'daki bazı cumhuriyetlerde düzenlenebileceğini belirtti. 
UNESCO'nun Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü'yü anma kararını Genel Konferansı kapanış tarihi olan 18 Kasım'da resmen ilan etmesi bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...