'Yıldırım Bayezid Ekmeği'nin patentini alacak

Düzenleyen:
'Yıldırım Bayezid Ekmeği'nin patentini alacak

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Bursalı fırıncı Şevki Dilmaç, tazeliğini 12 gün koruyan Yıldırım Bayezid Ekmeği için patent başvurusu yaptı.

Bursalı fırıncı Şevki Dilmaç, buğday ununa su, kaya tuzu, çavdar ve köy unu ekleyerek ürettiği, tazeliğini 12 gün koruyan "Yıldırım Bayezid Ekmeği"nin patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvurdu.

Daha lezzetli ekmek çeşitleri keşfetmek için ülke ülke gezdiğini anlatan Dilmaç, Almanya'nın Bavyera eyaletinde Kral Ludwig için ekilen buğdaylardan krala özel yapılan "König Ludwig Ekmeği"nin hala üretildiğine dikkati çekti.

Bu ekmeği yapmayı Bavyera'da öğrendiğini ve fırınında yapmaya başladığını ifade eden Dilmaç, "Neden bizim de böyle bir ekmeğimiz olmasın diye düşündüm. Bizim padişahlarımız, yüzyıllarca dünyaya hükmetmiş. Biz de böyle bir ekmek yapmak istedik. Burası da Bursa'nın Yıldırım ilçesi; bu fikirle Yıldırım Bayezid Ekmeği'ni yaptım. Ekmek için yapılan kuşaklara Yıldırım Bayezid'in resmini bastırdık" diye konuştu.

'Bu ekmek bayatlamıyor'

Ekmek için patent başvurusu yaptıklarını söyleyen Dilmaç, şöyle devam etti:

"Bu ekmek bayatlamıyor, 10-12 gün tüketebiliyorsunuz. En büyük özelliği de buğdayını değişik bir yöreden almamız. Aldığımız bu buğdayı kendi kara değirmenimizde çektiriyoruz. Çok farklı bir buğday oluyor. Buna çavdar ve köy unu da ekliyoruz. Kendi yetiştirdiğimiz 15 yıllık ekşi maya ile su ve kaya tuzuyla ekmeği yapıyoruz. Bu ekmeğin hamurunun bekleme süresi de çok farklı. Dayanma süresinin uzunluğu ve lezzeti, mayalama süresinin çok uzun olmasından kaynaklanıyor. 24 saat bu hamuru bazı işlemlerden geçiriyoruz. Ondan sonra pişmeye hazır oluyor."

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...