Bir zamanlar fakir ama gururlu bir mülteci vardı

Düzenleyen:
Bir zamanlar fakir ama  gururlu bir mülteci vardı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Hayat onlar için zorluklarla başladı. Kimi ülkelerinden uzakta gurbette gözlerini açtı, kimi canını kurtarmak için yollara düştü. Hepsinin ortak yanı ise, geldiği noktalar... Yol paraları bile yoktu. Kader yüzlerine güldü, şehir şehir gezdiler ama sonunda hepsi milyon dolarlık servetlerin sahibi oldu.

Gizem Duman

Steve Jobs

Suriyelilerin umudu

ABD’li anne ve Suriye asıllı babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Kaliforniya’da bir çift tarafından evlat edinildi. Liseden mezun olduğunda oyun tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. 26 yaşında geldiğinde Apple bilgisayarı evinin garajında kurdu. 4 yıl sonra Apple Computer’ı halka açtı. Bir zaman sonra hırslı ve sert tavrı onu bu görevinden uzaklaştırdı. Ama o vazgeçmedi. Başka bir bilgisayar şirketi Next’i kurdu. Apple, Jobs’u şirkete geri getirmek için 429 milyon dolara Next’i satın aldı. Iphone’la devrim yapan Steve Jobs, 1997’de
Apple’ın geçici CEO’su oldu. 25 Ağustos
2011’de sağlık sorunları sebebiyle
ayrıldı, 2 ay sonra kanserden
hayata veda etti.

 

 

Alek Wek

Sudan’dan zirveye

 Güney Sudan’da dokuz çocuklu bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. 14 yaşındayken savaş yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Kaçarken yanına hiçbir şey alamadı. 1991’de Londra’da mülteci statüsü almaya hak kazandı. 14 yaşında dünyaca ünlü Armani firması tarafından keşfedildi. 1977 doğumlu Wek, MTV’de “yılın mankeni” ödülünü aldı ve şimdi serveti 20 milyon dolar.

Philip Morris

Manisalı Şinasi

1855’te Manisa’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kuş palazı hastalığını Türk doktor Şinasi sayesinde yenmesi dönüm noktası oldu. Bu yüzden Manisalı Şinasi olarak tanındı. Yahudi bir tütün tüccarın yanında işe girdi. Kısa zamanda gösterdiği başarıdan dolayı Mısır’a gönderildi. 1890’da Amerika’ya gitti... New York’ta sigara fabrikası kurdu. Burada Türkiye’den götürdüğü tütünleri kullanarak köşeyi döndü. Dünya tütün devi Philip Morris böyle doğdu.

Roman Abramoviç

Yetimhaneden zengiNler listesine

Yahudi bir ailenin çocuğu olan Abramoviç, 1966’da Rusya’da dünyaya geldi. Henüz 18 aylıkken annesini, 4 yaşındayken ise babasını kaybetti. Amcasıyla birlikte yaşamaya başlayan Abramoviç, Moskova‘ya yerleşti ama daha sonra yetimhaneye verildi. Delikanlılık çağında ticarete merak saldı. Oyuncak üretimiyle başladığı iş, Rus ailelerin büyük ilgisini çekti. Daha sonra petrol ticaretine girdi. Ve oradan aldı başını gitti. Şimdi dünyanın en zengin 53. kişisi. İngiliz futbol devi Chelsea’nin de sahibi.

Penelope Cruz 

Hollywood yıldızı

 1974’te İspanya’nın başkenti Madrid’de dünyaya geldi. Babası araba tamircisi, annesi kuafördü. Genç kızken dansa merak saldı. Yetenek sınavında birinci seçildi. İlk şöhreti oynadığı klipte yakaladı. Daha sonra beyazperde boy göstermeye başladı. Hollywood’un fark etmesi uzun sürmedi.  Oynadığı ilk film olan Jamon (1992) ile “Yabancı Dilde Film” dalında Oscar ödülü kazandı. O günden bu yana sayısız ödülle sinemanın aranılan yüzlerinden oldu. 

Carlos Slim

Osmanlı torunu

1902’de Lübnan’dan Meksika’ya göç eden Yusuf Selim Hattat Ağlamaz adlı katolik bir Osmanlı göçmenin oğlu. Babası 1911’de kurduğu küçük bir emlakçı dükkânıyla kısa süre içinde çok büyük servet sahibi oldu. 1940’da doğan Carlos Slim, babasının devraldığı işleri daha da büyüttü. Telekomünikasyon sektöründe bir numara haline geldi. Forbes dergisine göre; geçen yıl 77.1 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kişisi. 

Muhtar Kent

Kola ondan sorulur

 Babası Necdet Kent, tam bir göçmen dostuydu. 2002’de vefat etti. 2. Dünya Savaşı sırasında Fransa’da görevli bir Türk diplomattı. Marsilya’da görev yaparken Almanların Yahudileri topladığını ve soykırım kamplarına götürmek üzere zorla trenlere bindirdiğini görünce olayı içine sindiremedi. Yahudilerle birlikte trene binerek Alman subayları yanındakilerin Türk vatandaşı olduğuna ikna etti ve yüzlerce Yahudi’yi kurtardı. Böyle bir babanın oğlu olan Muhtar Kent, 1952’de New York’ta doğdu. Yaşı geldiğinde askerliğini yapmak için Türkiye’ye döndü. Daha sonra cebindeki bin dolarla ABD’ye gitti, amcasının yanına yerleşti. Gazete ilanlarından Coca-Cola’da iş buldu. 26 yaşında kamyonla şehir şehir gezerek kola sattı. 1985’te Coca-Cola Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü oldu. Şirketin Türkiye merkezini İzmir’den İstanbul’a taşıdı. 3 yıl sonra Alpler’den Himalayalar’a kadar 23 ülkeden sorumlu oldu. 2008’de en tepe görev olan CEO’luğa getirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...