Tezhip sanatı minyatürün temel taşı

Düzenleyen:
Tezhip sanatı  minyatürün temel taşı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İstanbul’un güzelliklerinin masalsı hâliyle bırakma isteğini yansıttığı tarihî ve mimari kompozisyonlarıyla ünlenen yeni nesil minyatür sanatçılarından Elif Nurcihan Gülen, Türk klasik sanatlarının iç içe olduğunu vurguluyor.

Millî saraylar Klasik Sanatlar Eğitim Merkezi’nde  dört yıl Nilüfer Kurfeyz  ve Selim Sağlam’dan tezhip, üç yıl Taner Alakuş ve Raif Aydın’dan  minyatür eğitimi   almış.  Gülen, minyatür için tezhip sanatının altyapı olarak önemli olduğunu belirterek, “Tezhip  aslında tüm süsleme sanatlarının temel taşını  oluşturuyor. Tezhipteki motif, teknik, desen, kompozisyon, renk bilgisi minyatür sanatını icrada gerekli. Minyatürün bezemesindeki her türlü detayda  tezhipten yaralanılır. Mesela bir kıyafetin kumaş deseninde veya mimaride taş oymalarında kullanılan bir Rumi motifini nakşedebilmek için tezhip altyapısı  gerekiyor. Aksi takdirde ‘benzetmekten’ öteye gidilemiyor. Türk sanatçıların minyatür  eserlerindeki detaycılık ve  ince  fırça işçiliği  tüm dünyada hayranlık uyandırıyor. Öyle ki, Cezayir’de düzenlenen Tezhip ve Minyatür Uluslararası Kültür Festivali’nde eserlerimiz  saatlerce büyüteçle incelendi. Bir Türk  sanatçı olarak  gurur verici” diyor.
Kültür Bakanlığı’nın, belediyelerin ve özel kurumların düzenlediği yarışmaların minyatür sanatına yoğunlaşmaya teşvik ettiğini söyleyen Gülen,  minyatür sanatının  artık daha ulaşılabilir  olduğunu vurguladı. Üniversitelerde ilgili bölümlerin artması, yerel yönetimlerin eğitim faaliyetleriyle insanlara imkân ve alan sağlamasıyla minyatür sanatın artık daha ulaşılabilir olduğunu, ilginin de giderek arttığını belirtti.  

Minyatür nasıl yapılır?

Nakkaş denen minyatürcü bir tabaka has kâğıdı (sırf pamuktan yapılmış kağıt) bir mermerin üzerine yayarak parlak bir cisimle (mermer fildişi) sürte sürte düzleyip parlatır. Önce yapacağı şekillerin sınırlarını kâğıt üzerinde hafifçe belirterek taslaklarını yapar; bunun için birkaç kedi veya samur kılından yapılmış fırça kullanır. Bu şekilde yapılan taslaklar üzerinde kolayca düzeltme yapılabilir. Taslaklar tamamlandıktan sonra çini mürekkebiyle sınır çizgilerine son biçimi verilir. Sonra çizgiler arasında kalan yerler kalınca bir fırçayla uygun renklerle düz boyanır. Daha sonra  mürekkeple kenar çizgileri bir kere daha elden geçirilir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...