Bir içim sanat

Düzenleyen:
Bir içim sanat

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Kahve, kahve köpüğü kimi zaman da kahve çekirdekleri kullanılarak yapılan boyama sanatı akımı Coffee Art, hızla yaygınlaşıyor.

Resim yapmak denince aklımıza ilk gelen, kara kalemle bir ön taslak hazırlamak ardından boyalarla renk verilmesi. Boyama resmin örtüsü olduğundan belki de en titizlenilen aşama. Genellikle de akrilik, yağlı ve sulu boya kullanımıyla ile ilişkili. Ancak son dönemde bu görsel sanat formuna yeni bir malzeme eklendi; Kahve… 
Kömür, çimen, odun gibi farklı farklı yöntemlerle boyama teknikleri gördük fakat böylesini belki de ilk kez göreceksiniz. “Kahve sanatı” veya “Kahveyle Boyama” denilen Coffe Art, pek çok yetenekli elde giderek yaygınlaşırken görenlerin hayranlıkla bakakaldığı bu eserler kahveyle yapılabileceklerin sınırlarını zorluyor.
Kahvenin ressamları
Kahve, aslında uzun süredir resimlerde kullanılıyordu. Özellikle eskizleri inceltmek ve gölgelendirmek için kullanılan kahve, son yıllarda sanatçıların yeni teknikler geliştirmesiyle yeni bir sanatsal boyut kazandı, resimlere ilham ve renk verdi.
Pornchai Lerthammasiri sulu boya resimleriyle tanınan Tay-       landlı bir sanatçı. Yaklaşık 15 yıl önce daha sıra dışı olmak adına kahveyle resim yapma cesaretini gösterdi ve artık kahve sanatı empresyonisti olarak biliniyor. 
Amerikalı sanatçı Karen Eland dünya sanatının ünlü başyapıtlarının kopyalarını yapıyor. Kahve sanatına aşkı 14 yaşında başlayan sanatçı, boya yerine kahve kullanıyor. Matisse, Picasso, Leonardo da Vinci’nin, eserlerinin kopyasını çıkartıp çizimlerine bir fincan kahve ilave ediyor. Kahvenin daha koyu tonlarını elde etmek için kahvesini günlerce beklettiği oluyor. 
Bir içim sanat

REKLAM UNSURU
Angel Sarkela-Saur ve Andrew Saur, Coffee Art’ın öncüleri olan bir çift. On yıldan fazla süredir kahveden resim yapmak uğruna hayatlarını adamışlar ve bundan büyük keyif alıyorlar. Daha çok reklam sektörüne yönelik çalışmalar yapan çift, eserlerinde günlük eşya ve gıda temalarını işliyor. 
Bilgisayar teknisyeni olan bir diğer sanatçı Steven Mikel ise eserlerini korumak için UV ışınlarına dayanıklı tabaka geliştirmek için yıllarca çalıştı. Onun bu buluşu sayesinde artık kahve sanatı eserleri üzerlerinde cam olmadan da yıllarca rengini koruyor. 

YEMEN’DEN TUVALE

Kahveyle resmin tarihi salında oldukça eski. Yüzyıllar öncesine Avrupa’da kahvenin kullanılmaya başladığı dönemlere kadar uzanıyor. Daha öncelerinde ise resimde çay kullanılıyordu. Çinliler, kağıdı renklendirmek ve arkasını sepya görünüm elde etmek için çay kullanırlardı. Aynı dönemlerde çay ve kahve mermer heykellerin eskitme görünüm kazanması amacıyla kullanılmaktaydı. Dolayısıyla kahvenin sadece bir içecek olduğunu kim söyleyebilir ki? Günümüzde resim için de oldukça iyi bir malzeme. Ayrıca kahve tüketmek sadece yetişkinlere önerilse de kahveyle resim sanatı hem yetişkinler hem de çocuklar için. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...