Eski Bursa yeniden hayat bulacak

Düzenleyen:
Eski Bursa yeniden  hayat bulacak

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Osmangazi Belediyesi, payitaht kentine yakışır bir dönüşümün adımlarını atıyor. Hisar, Kale İçi olarak bilinen tarihî bölgedeki eski şehir yeniden ayağa kaldırılacak.

Bursa’nın incisi Osmangazi’de Türkiye’ye örnek bir kentsel ve kültürel dönüşüm çalışması yürütülüyor. Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşüm konusundaki ilk adımını Şehircilik Akademisi’ni kurarak attı. Üniversite, odalar ve sivil toplum kuruluşları gibi kent dinamiklerini de içine alan Şehircilik Akademisi’nin yürüttüğü çalışmalar sonunda, Türkiye’nin ilk Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırlandı. Başkan Mustafa Dündar, 12 farklı alanda yürütülen kentsel dönüşümün detaylarını Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Kapan’a anlattı: “Temelini attığımız Soğanlı projesiyle, Bursa’da kentsel dönüşümün fitilini ateşleyen ilk belediye olduk. Yüzde 85’ini sosyal yaşam alanlarının oluşturduğu Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, yalnızca bölgesini değil, şehrin çöküntü alanı olarak bilinen Demiryolu altının da çehresini değiştirecek. Kamulaştırma çalışmalarının yüzde 50’den fazlası tamamlandı. 
TURİST YAĞACAK
Bursa’nın kurulduğu ilk yerleşim yeri olarak bilinen Hisar, Kale İçi olarak bilinen tarihî bölgede farklı bir çalışma yürütüyoruz. Bu proje ile tarihî Bursa olarak bilinen eski şehir yeniden ayağa kaldırılacak. Bölgede bulunan 250 civarındaki sivil mimarlık örneği yapılar ortaya çıkarılacak. Yaşayan bir şehir eski haliyle yeniden inşa edilecek. Burada asıl hedefimiz, tarihî değerlerimizi ortaya çıkarmak, o bölgeyi Bursa ve ülke turizmi açısından aktif hale getirmek. Bursa’nın tarihî bölgesi sadece Hanlar bölgesinden ibaret değil. Hisar ve Kale İçi olarak bilinen tarihî bölgenin de ayağa kaldırılmasıyla, tarih ve inanç turizmi açısından Bursa’ya çok önemli bir değer katmış olacağız.”

Eski Bursa yeniden  hayat bulacak

BURSA AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ OLACAK

Hisar bölgesinde, Arkeopark projesi hayata geçirilecek. Başkan Mustafa Dündar “Şu anda kazı çalışmaları devam eden alanda çeşitli dönemlere ait mozaikler, su kanalları, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait yapılar ortaya çıkarıldı. Elde edilen bulgular, belki de Bursa’nın geriye doğru bilinen tarihine ışık tutacak yepyeni eserler. Proje tamamlandığında Bursa, Açık Hava Tarih Müzesine kavuşmuş olacak” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...