Hobi diye başladı 'naht sanatkarı' oldu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Hobi diye başladı 'naht sanatkarı' oldu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Emekli olduktan sonra hobi olarak ağaç oymacılığına başlayan ve kendini geliştirerek Kültür ve Turizm Bakanlığınca "naht sanatkarı" belgesine layık görülen Erfidan'ın eserleri ilgi görüyor.

Emekli olduktan sonra hobi olarak ağaç oymacılığına başlayan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca "naht sanatkarı" belgesi verilen Selami Erfidan'ın eserleri ilgi görüyor.

"Ağacı yontmak suretiyle kabartma şekiller yapma sanatı" olarak tanımlanan naht ile hat sanatıyla yazılanların yanı sıra Türk bayrağı, Atatürk, Mevlana ve semazen figürlerini ahşaba işleyen Erfidan, eserlerini yaparken oyma, kakma, kabartma ve yakma tekniklerini kullanıyor.

Balıkesir'de Karesi Kent Konseyinin katkılarıyla bir alışveriş merkezinde sergi açan Erfidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manisa'nın Demirci ilçesinde, emekli olduktan sonra hobi için ağaç oymacılığına başladığını söyledi.

"Kötü alışkanlıklar edinmemek adına başladım"
Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda insanın bu işle uğraştığını ifade eden Erfidan, Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar uzanan naht sanatının, ahşabın oyularak veya kabartılarak cami, minber ve mihraplarda kullanılan bir tür işleme sanatını olduğunu anlattı.

Erfidan, bu sanatı icra eden ender insanlardan biri olduğunu belirterek "28 yıl önce kahvehaneye çıkmamak, kötü alışkanlıklar edinmemek adına başladığım hobi, hayatımda naht ustalığına giden bir yolculuğa dönüştü. Rabb'im izin verdiği sürece, bu sanatı genç nesillere aktarmaya, yaşatmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...