Evleniyoruz mutluyuz

Düzenleyen:
Evleniyoruz mutluyuz

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Yüzükler takılıp nişan yapıldı mı düğün hazırlıkları, ev bulma telaşı başlıyor hemen. Hazırlanması uzun süren eşyalar ve kıyafetlerden başlamak gerekiyor. Hele de zaman kısıtlıysa.

GİZEM DUMAN

Bahar geldi. Çiçekler açtı. Etraf cıvıl cıvıl... Eee düğün sezonu da başladı. Artık gittiğiniz her açık havada gelin-damat görmeniz mümkün. Şimdi her çiftte başlayan o tatlı telaşları ve düğün hazırlık sürecini ele aldım bu hafta. Evlenmek için ne, nereden alınır, ortalama ne kadara mal olur... Hem kendi deneyimlerim hem de araştırmalarım sonucu size bir nebze yardımcı olur umarım. Bu arada benim düğünüm de 20 gün sonra. Sizler gibi ben de o heyecanı yaşıyorum.
 Gelinlik
 Gelinlik denince bütün bayanlar bilir ki ilk akla gelen semtler İstanbul’da Fatih, Ümraniye, Kadıköy, Bakırköy’dür. Fiyatlar ise 1000 TL’den başlayıp 5000 TL’ye kadar çıkıyor. Herkesin kesesine göre mevcut. Eğer hazır almayıp diktirecekseniz, birkaç ay öncesinden başlamanız gerekir. Benim tercihim Bakırköy’den hazır bir gelinlik almak oldu. Çok fazla prova telaşım olmadı. 2 defa provaya gittim. Üçüncüde aldım.
DAMATLIK
 Damadın giyeceği takım elbise eskiden tek model siyahtı. Şimdi ise beyazı, laciverti değişik renklerde görmek mümkün.
EV
Bu arada 2-3 ay öncesinden ev bakmaya başlanıyor ki ancak eşyaları alıp yerleştirebilesiniz. Kendinize uygun bir ev buldunuz mu diğerleri çorap söküğü gibi geliyor zaten. Sırayı eşyalar alıyor. Bunun için de en çok gezilen yerler İstanbul Avrupa Yakasında Masko ve Modesa, Anadolu Yakasında ise Modoko. Mobilyacılarla dolu sokaklar arasında bütün gününüz bitiyor ama çok fazla çeşit olunca muhtemelen aralarından birini seçiyorsunuz. Ortalama fiyatlardan bahsetmek gerekirse iyi bir salon takımı için en az 10 bin TL harcanıyor. Tabii daha bütçeli de bulmanız mümkün. Yatak odası için ise 5 ila 8 bin arası normal bir fiyat. 
KIZ TARAFI-ERKEK TARAFI
Herkesin bildiği gibi uzun yıllardır devam ettirilen âdetler gereği kız tarafının ve erkek tarafının aldığı eşyalar ayrı. Kız tarafı; yatak odası, elektrik süpürgesi, banyo eşyaları, perdeler, fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi ile ütü, bunun yanında nevresim takımları, bornoz ve havlu takımları, örtüler, eğer kullanılacaksa işlemeler, oyalar... Erkek tarafı ise; oturma grubu, yemek odası takımı (masa, sandalye, gümüşlük, vitrin, televizyon sehpası, orta sehpa), halılar, kilimler, abajur ve lambalar, buzdolabı, televizyon, müzik seti... Tabii artık kadın ve erkekler evlilik hazırlıkları sürecinde olabildiğince masrafları aralarında bölüşerek birlikte halletme yoluna gidiyor.

Kız evi naz evi 

Türk toplum yapısında, bilindiği üzere kız evi naz evidir. Kızların ve erkeklerin aldığı eşyalar bellidir. Gelinler detaylarla uğraşırken temel 
ihtiyaçlar erkekler tarafından ayarlanır...

Kız tarafına düşen görevlerden bir tanesi kına yerini ayarlamak. Bu herhangi bir düğün salonu da olabilir, küçük bir kafe de... Gelecek davetli sayısına bağlı. Mekân ise, evlere yakın bir yer seçilmesi en uygunu. Ben yine kendime yakın olduğu için Bakırköy, İncirli Caddesindeki kına konseptli bir kafeyi tercih ettim. Kına gecesinin, kına ve çerezini erkek tarafı temin eder. Kına kıyafeti ise, yöreye göre değişiyor.
Düğün salonu
 Erkek tarafına ait olan düğün mekânı seçimi de aylar öncesinden olmalıdır. Çünkü yer kalmama ihtimali yüksek. Özellikle de bu mevsimde yapıyorsanız, 6 ay öncesinden mekânı ayarlamanız gerekir.
DAVETİYE
Düğününüze davet edeceğiniz misafirler için en güzel, en özel davetiyeyi seçmek istiyor insan. Bunun için Cağaloğlu’nu önerebilirim. Çok sayıda davetiyeci dükkânı mevcut. İçlerinde de sayısız davetiye çeşidi. Fiyatlar ise 25 kuruştan 5 TL’ye kadar değişiyor. Tabii daha abartılıları da var. Ama hem şık hem fiyatı aşırıya kaçmayan modeller bulabilirsiniz. Ortalama 300 kişilik bir düğün için 150 tane davetiye yetecektir.
Evleniyoruz mutluyuz

NİKÂH ŞEKERİ
Sizinle bu mutlu gününüzü paylaşan misafirlerinize küçük bir hatıra bırakmak istersiniz herhalde. İçerisinde iki badem şekerinin olduğu o minik kutular herkesin vitrininde birer hatıra olarak saklanır. Nikâh şekeri için Eminönü’nü tercih edebilirsiniz. Merkezi orası diyebilirim. Ben biraz farklı bir şey olsun istedim. Hem geleceğimiz için hem bu hatırayı kalıcı kılmak için ‘nikâh fidanı’ almayı düşündüm. Gelen davetlilere küçük nikâh fidanları dağıtacağım ve onları dikmelerini isteyeceğim. 
MALİYETİ
Sonuç olarak bu hazırlıklar masraflı ve heyecanlı ama çok da güzel telaşlar. Eğer bana ne kadara mal olur diyorsanız şöyle kabaca belirtmek gerekirse; kız tarafı için bu bahsettiklerim 15 ila 20 bine mal oluyor. Erkek tarafı ise 30 bin TL’yi gözden çıkarıyor. Aslında da daha önce de belirttiğim bu ortalama bir rakam. Bu fiyatlar değişebiliyor. Herkesin kesesine göre bulunabilir. Daha az veya daha pahalı. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...