Dizideki Necip Fazıl kavga çıkardı

Düzenleyen:
Dizideki Necip Fazıl kavga çıkardı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Mehmed Kısakürek: “Kısakürek’in, uydurma bir canlandırma ve ona ait olmayan sözlerle kişilik hakları ihlal edilmiş, ayrıca eseri izinsiz olarak kullanılmıştır”

Necip Fazıl Kısakürek’in oğlu Mehmed Kısakürek, “Sevda Kuşun Kanadında” dizisinde Kısakürek’in kişilik haklarının, uydurma bir canlandırma ve ona ait olmayan sözlerle ihlal edildiğini savundu.
Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı ve Büyük Doğu Yayınları tarafından Mehmed Kısakürek imzasıyla yapılan açıklamada, genel yönetmenliğini Mesut Uçakan’ın üstlendiği dizide Kısakürek’in istismar edildiği ileri sürüldü.  Bu konuda 10 Mayıs’ta dizinin yayımlandığı kanalın ve dizi yapımcısı prodüksiyon şirketinin ihtarnameyle uyarıldığı aktarılan açıklamada,  uyarı üzerine yapımcı firmanın kendilerine başvurarak özür dilediği ve aynı hataya bir daha düşmeyeceği sözünü vererek yayınlanmış bölüm için muvafakat istediği belirtildi.
Yönetmen Uçakan, “Kahroldum”
Yönetmen Mesut Uçakan da Sonart Medya ve Yayıncılık adına yaptığı açıklamada, Mehmet Kısakürek’in,  dizisindeki “Üstad” karakteriyle ilgili yaptığı açıklamayı şık bulmadıklarını, karşılıklı görüşmelerle çözülebilecek basit bir meseleyi hemen kamuoyuna şikayet etme telaşı içine girmesine şaşırdıklarını belirtti.  Kısakürek’in kendilerine hakaret ettiğini ve sanatsal yeteneklerini aşağıladığı öne süren Uçakan, şöyle devam etti:
“Bizi istismarla suçluyor! Samimi olarak itiraf etmeliyim ki asıl burada kahroldum. 40 yıl boyunca onca acılar içinde çektiğim filmleri bütün kamuoyu bilir. Bunlar arasında Üstadın Reis Bey’i de var. Mehmet Bey elbette büyüğümüzdür, saygı da kusur etmeyiz ancak, ne diyebilirim, eğer benim niyetim istismarsa vay benim halime? Üstat millete mal olmuş bir kahramandır.  Bir sanat adamının böyle bir kahramanı, yazı ve resimlerle, fotoğraf ve sahnelemelerle anlatmaya hakkı vardır. Bir sanat adamı olarak bu benim hem insani, hem de yasal hakkım. ‘Bunları ancak benim iznimle ve benim dediğim şekilde yapacaksın’ diyen bir tavır, hem etik değil hem de hukuki altyapısı yok” Uçakan, Necip Fazıl Kısakürek’in herhangi bir şiirini ya da yazısını kullandıklarında elbette telif hakkı ödeyeceklerini ancak Mehmet Kısakürek’in asla telif hakkını almaya ve muvafakatname vermeye yanaşmadığını, yargı yolunu gösterdiğini öne sürdü. Yargının karşısında boyunlarının kıldan ince olduğunu vurgulayan Uçakan, şunları kaydetti: “Ne yazık ki, Sayın Kısakürek, yargıya gideceğine medyaya gidiyor. Bundan böyle, çok istediğimiz halde, bu negatif tavır yüzünden Üstadı canlandıracağımız sahnelerde tek bir şiirini ve eserini bile kullanamayacağımızı üzülerek kamuoyu ile paylaşıyoruz. Gönül isterdi ki o heyecan verici mısralarını, anektodlarını bol bol seyirciye aktaralım. Özellikle, şu dönemde milletin buna ne kadar çok ihtiyacı olduğu hepimizin malumu. Gösterilen titizliği anlıyoruz ama bu titizlik yaşatmıyor, öldürüyor. Lütfen, biraz hoşgörü. Beklentimiz bu. Biz aynı çekirdekte yer alan insanlarız. Dostlukları yıkmak ne kadar doğru?”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...