Osmanlı'dan kalma tarihi değirmen restore edildi

Düzenleyen: / Kaynak: DHA
Osmanlı'dan kalma tarihi değirmen restore edildi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / DHA

Kosova'nın Ferzovik kenti yakınlarındaki nehir üzerine 600 yıl önce Osmanlı tarafınca inşa edilmiş değirmen, AB desteğiyle onarılıp çalışmaya başladı.

600 yıl önce inşa edilen değirmen Kosova'da 'Türk Değirmeni' ya da 'Nikay'ın Değirmeni' olarak biliniyor. Osmanlılar değirmeni inşa etikten sonra Arnavut Nikay ailesine işletmeleri için verdi. 1926 yıllına kadar Nikay ailesi bu değirmeni işletti. 1926 yılında Nikay ailesinden değirmeni Kaştanyeta ailesi satın aldı. Yüz yıllarca onarım görmemiş değirmen ise Kosova savaşına yani 1999 yılına kadar Şaban Kaştanyeta bu değirmeni çalıştırıyordu ancak Sırp güçleri değirmene hasar verdi ve değirmen çalışmaz hale geldi. Şaban Kaştanyeta, değirmenin onarımı için 16 yıldır Ferzovik belediyesinden yanıt bekledi. Yardım alamayınca Kosova'daki AB Ofisine başvurdu ve AB değirmenin onarımını üstlendi. Onarım sürecinde Türkiye'den gelen uzman ekipler de destek oldu. Kaştanyeta tarihi değirmenin çalışmaya başlamasının ardından un öğütmek için çiftçilerden talep aldığını; turistlerin de ziyaret etmeye başladığını söyledi.

Osmanlı'dan kalma tarihi değirmen restore edildi

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...