TDK'dan Türkçe'ye yasal koruma önerisi

TDK'dan Türkçe'ye yasal koruma önerisi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

TDK'nın “Türk Dili” dergisinde internet sitelerinin büyük bir bölümünde gereğinden fazla yabancı kökenli kelime kullanıldığı belirtildi.

 TDK’nın aylık yayımlanan dergisinde “Bilişim dünyasının dili ve sanal ortam Türkçesi” başlıklı bir makale kaleme alındı. Osman Kabadayı’nın makalesinde, Türkçe içerikli internet sitelerinin büyük bir bölümünde gereğinden fazla yabancı kökenli kelime ve terim kullanıldığı belirtildi.

TÜRKÇE'YE 10 BİNE YAKIN YABANCI KELİME DIŞARIDAN GİRDİ
Son dönemde Türkçe’de Batı kökenli yabancı sözcüklerin sayısında artış olduğu vurgulanan yazıda, Türkçe’ye girmiş Batı kökenli yabancı sözcük sayısının ortalama 10 bine yakın olduğu düşünüldüğünde, bu sözcüklerin yüzde 70’inden fazlasının Fransızca’dan geçen kelimeler olduğunun görüldüğü belirtildi.

EN ÇOK İNGİLİZCE'DEN GELİYOR
İnternet aracılığıyla Türkçe’ye geçen yabancı kaynaklı kelimelerin başında ise İngilizce kelimelerin yer aldığının belirtildiği yazıda, bu durum, son zamanlarda İngilizce’nin Türkçe ve diğer dünya dilleri üzerindeki yoğun baskısıyla açıklandı.
Makalede, bazı ülkelerin dillerini bu etkiden korumak için çeşitli çözümler ürettiği vurgulandı.

FRANSIZ HÜKÜMETİNİN UYGULAMASI ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Fransa örneğinin verildiği makalede, şöyle denildi: “Fransız hükümeti bütün bakanlıklarda, belgelerde, yayınlarda ve ağ sayfalarında e-mail sözcüğünün kullanılmasını yasaklamış, İngilizce sözcüklerin Fransızca’ya girmesini engellemeye çalışan Kültür Bakanlığı, e-mail yerine Fransızca posta anlamına gelen ‘courriel’ sözcüğünün kullanılması gerektiğini söylemişti. Bu anlamda biz de ülkemizde Türkçe’nin yanlış ve bozuk kullanılması karşısında, dilin kullanımıyla ilgili kuralsızlıkları giderebilecek birtakım yasal düzenlemelere gidilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Çünkü Türkçe, bizim en önemli kültür değerimiz ve kimliğimizdir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...