Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Teröristlerin tahrip ettiği kiliseler restore ediliyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Teröristlerin tahrip ettiği kiliseler restore ediliyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Vakıflar Genel Müdürlüğünce, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde geçen yıl PKK'lı teröristlerin saldırısında tahrip olan aralarında 2 kilisenin de bulunduğu 11 tarihi eser restore ediliyor.

Sur'da geçen yıl terör örgütü PKK mensuplarının çukur kazması, barikat kurması, cadde ve sokaklara el yapımı patlayıcılar döşemesi sonucu, adeta açık hava müzesi olan ilçede zarar gören birçok tarihi yapının eski haline kavuşturulması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü, yoğun çalışma yürütüyor.

Saldırılarda zarar gören Ulu Cami, Fatih Paşa Camisi (Kurşunlu Cami), Fatih Paşa Camisi'nin Şafiler Bölümü, Şeyh Muttahhar Cami, Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap Şeyh Cami, Kadı Cami, Hasırlı Mescidi ve Nasuh Paşa Camisi, çalışmaların ardından eski haline dönecek.

Kentsel sit alanı içerisinde bulunan, Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1521 yıllarında yaptırılan ve "Kurşunlu Cami" olarak da anılan Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa Cami'nin restorasyon çalışmalarının 2018'e kadar tamamlanması hedefleniyor.

İçinde barındırdığı tarihsel zenginliklerle dikkati çeken ilçede en ağır hasarı gören yapılardan Ermeni Katolik Kilisesi'nde geçen yıl teröristlerin el yapımı patlayıcı kullanması sonucu çan kulesi, cephe duvarları ve papaz evi tamamen yıkıldı.

19. yüzyıl sanatsal beğenisini yansıtan çini ve alçı bezeli bölgedeki tek kilise olan Ermeni Katolik Kilisesi'nin de aslına uygun restore etmek amacıyla başlatılan çalışma 2018'de tamamlanacak.

Öte yandan, yine keskin nişancı teröristlerin barınmak için kullandığı ve büyük hasar gören Ermeni Protestan Kilisesi de aslına uygun restore ediliyor. 

Kiliselerin daha önce de restore edilmişti

Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mülkiyeti vakfa ait olan 11 tarihi eserde terör olaylarından dolayı ciddi tahribat oluştuğunu, bu 11 eser arasında 2 kilisenin de bulunduğunu söyledi.

Ermeni Katolik ve hemen yan tarafında Ermeni Protestan Kilisesi bulunduğunu belirten Evsen, kiliselerin de aralarında olduğu eserlerin terör nedeniyle çok büyük zarar gördüğünü vurguladı. Evsen, 2011'de restorasyon çalışması tamamlanan 2 kilisenin terör saldırıları dolayısıyla yeniden tahrip olduğunu aktardı.

Onarımın yoğun şekilde devam ettiğini aktaran Evsen, bazı eserlerin 2018 sonunda bazılarının ise 2019'da tamamlanacağına işaret etti.

Restorasyon için 20 milyon lira 

Eserlerin restorasyonu için 20 milyon liranın üzerinde bir harcama yapılmasının planlandığını aktaran Evsen, Sur'daki diğer eserlerle birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyon için 40 milyon lira kullanacağını da kaydetti.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...