Herakles 3 ay sonra yurda dönüyor

Düzenleyen:
Herakles 3 ay sonra yurda dönüyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Anadolu kökenli Herakles Lahidi’nin Türkiye’ye geliş sürecini hızlandırmak ve eserin yer alacağı serginin açılışına katılmak için dün Cenevre’ye geldi.

Damla Peker CENEVRE

Türkiye’den yasadışı olarak çıkarılmış bütün kültür varlıklarının iadesi için girişmelerini sürdürdüklerini söyleyen Avcı, Suriye ve Irak gibi çatışma alanlarındaki kültür varlıklarının korunması konusunda da BM, Interpol ve ICOM ile iş birliği yaptıklarını belirtti. 

Lahid, İsviçre’nin Cenevre Gümrüğü’nde 2010 yılında ele geçirilmişti. Cenevre Başsavcılık Makamınca yürütülen soruşturma sonucunda lahdin 2015 yılında Türkiye’ye iade edilmesine karar verilmişti. Ancak karşı taraf konuyu üst mahkemeye taşıyarak iade kararına itiraz etmişti. Karşı tarafın temyiz başvurusunu geri çekmesiyle lahdin Türkiye’ye iadesi karşısında bir engel kalmadı ve karar kesinleşti. Eser, Cenevre Üniversitesinde üç ay süreyle sergilenmesinin ardından Antalya’ya gönderilecek.

Önceki gün Cenevre Üniversitesine giderek eserin ziyarete açılış törenine katılan Bakan Avcı, lahdinin Türkiye’ye iade sürecinin uzun yıllardır verdikleri uluslararası mücadelenin yeni bir safhasını oluşturduğunu belirterek “Bu başarı hem eserlerin götürüldüğü pazar ülkelerin resmî makamları ve yatırımcıları için hem de kaynak ülkeler için cesaretlendirici bir örnektir” dedi. Avcı, Türkiye’den yasadışı olarak çıkarılmış bütün kültür varlıklarının iadesi için çalışmaya ve gerekli girişimleri yapmaya devam edeceklerini de belirtti. 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...