Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sarayda kullanılan eşyalar sergileniyor

Düzenleyen:
Sarayda kullanılan eşyalar sergileniyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan 55 bin tarihî esere paha biçilemiyor.

Osmanlı Devleti’nin son dönemiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan 55 bin tarihî eser, Beşiktaş’taki Saray Koleksiyonları Müzesi ve deposunda sergileniyor. Vazolardan şamdanlara, sehpalardan porselenlere, koltuklardan tekstil ürünlerine, mutfak eşyalarından oyuncaklara kadar birçok eserin yer aldığı müze, 19. yüzyıldaki saray yaşantısını, o dönemin zarafetini yansıtıyor. TBMM’ye bağlı Millî Saraylar’a bağlı Saray Koleksiyonları Müzesi Müdiresi Güller Karahüseyin, her eserin ayrı bir hikâyesi olduğunu söyledi. Eşyaların padişahlar, sultanlar, şehzadeler tarafından kullanıldığını anlatan Karahüseyin, şöyle devam etti: Bu eserler sandıklardan, depolardan, çatı aralarından çıktı. Restorasyonu ve konservasyonu yapıldı, vitrinlere yerleştirildi. Periyodik olarak bakımdan geçirilen objelerimiz ve bunu yapan ekiplerimiz var. En büyük ilgiyi o dönemde sarayda doğup büyüyen Dürrüşehvar Sultan’ın oyuncakları görüyor. Dürrüşehvar Sultan, Halife Abdülmecit Efendi’nin kızı, aynı zamanda Sultan Abdülaziz’in de torunu. Dürrüşehvar ise, şahlara mahsus inci demek. İsminin güzelliği kendisine yansımış. Hilafet kaldırılana kadar (1924 yılına) sarayda yaşıyor.

 

Saray Koleksiyonları Müzesi, pazartesi ile bayramların birinci günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti yetişkinler için 5, öğrenciler için 2,5 lira.

 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...