Suriyeli ve Türk sanatçılar birlikte üretiyor

Düzenleyen:
Suriyeli ve Türk sanatçılar birlikte üretiyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Suriyeli ve Türk sanatçıların birlikte üretimlerini esas alan "Together" adlı açık stüdyo çalıştay serisinin ikincisi UNIQ Galeri'de başladı.

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı desteğiyle yapılan çalıştaya ilişkin açıklamada bulunan projenin küratörü Kerim Kürkçü, çalıştay fikrinin "Suriyeli sanatçılar, Türkiye'deki sanat ortamına nasıl entegre edilebilir?" sorusuyla ortaya çıktığını anlattı.

Kürkçü, 15. İstanbul Bienali'nin komşu etkinlikleri kapsamında düzenlenen çalıştaya bu yıl 3 Suriyeli sanatçının daha katıldığını aktararak, "Geçen yıl atölye çalışmalarına dahil olan iki Suriyeli sanatçımız ile 5 yeni Türk sanatçımız daha var. Bienal'e dahil olmak bizim için çok mutluluk verici bir gelişme oldu. Çünkü tamamen birbirinden habersiz komşuluk üzerine kurulmuş iki projeydi." dedi.

Kerim Kürkçü, Suriyeli sanatçıların Türkiye'de yeterince tanınmadıklarını ve tanınmalarına dair bütün kanalların kapalı olduğunu ifade ederek, "Birçoğunun sadece mülteci statüsü varmış gibi algılanıyor ama aslında çoğu oturma ve çalışma izinlerine sahipler." diye konuştu.

"Sanatçılarımız bu kaynaşmada birbirlerine çeşitli teknik bilgiler de aktardı"
En başta 5 Türk sanatçı ile 5 Suriyeli sanatçının tanışıp kaynaşmasını amaçladıklarının altını çizen Kürkçü, "Bunun ötesinde (bu sanatçıları) Türkiye'deki galeriler, küratörler, koleksiyonerler ve sanat alıcılarına görünür kılmaktı. Atölyelerin sonrasında arkadaşlıklar gelişti. Başka karma sergilere davet aldılar. Böylece onlara cesaret vermiş ve karşılıklı öğrenme yollarını açmış olduk. Türkiyeli sanatçılar da Suriyelilerden çok şey öğrendi. Özellikle Şam Üniversitesinde sanat eğitiminin teknik olarak çok ileride olduğunu gördük. Sanatçılarımız bu kaynaşmada birbirlerine çeşitli teknik bilgiler de aktardı." değerlendirmesini yaptı.

Kürkçü, çalıştaya katılan sanatçılara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sivil toplum kuruluşlarıyla sosyal medya kanallarında kurduğumuz gruplara duyurular yapıyoruz. Akabinde özellikle Suriyeli sanatçılardan başvurular geliyor. Çalışmalarına bakarak, derneklerden de temsilcilerin olduğu bir seçici kurula kimin katılacağını belirliyoruz. Çıkacak işlerin birbirlerine uyumlu olmasına dikkat ediyoruz. Bir de Suriyeli sanatçının İstanbul'da yaşaması, ulaşım ve konaklama anlamında zorluklar yaşamaması bizim için önemli etken. Görüyoruz ki gün geçtikçe Suriyeli sanatçı sayısı Türkiye'de artıyor. Biz ilk başta bulamamaktan korkuyorduk. Her gittiğimiz yerde, 'Türkiye'de Suriyeli sanatçı yok. Olanlar da Türkiye'den Avrupa'ya gitmeye çalışıyor' deniliyordu ama gördük ki burada kalmak isteyen, bizim kültürümüzle çok yakın bağlar kuran ve burada olmaktan mutlu olan isimler de var." 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...