HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Mısır Çarşısı'nda 10 bin kişilik aşure

Düzenleyen: /
Mısır Çarşısı'nda 10 bin kişilik aşure
Aşure, , Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Tarihi Mısır Çarşısı’nda bu yıl 17’ncisi düzenlenen geleneksel aşure gününde, 10 bin kişilik aşure ikramı yapıldı. Usta aşçılar tarafından dev kazanda pişirilen aşurenin tadına bakmak isteyen vatandaşlar birbiriyle yarışırken, turistler ilk kez tattıkları aşureyi beğeniyle yedi.

Muharrem ayı dolayısıyla Fatih Belediyesi tarafından Mısır Çarşısı'nda düzenlenen aşure etkinliğinde 10 bin kişilik aşure dağıtıldı. Tarihi Mısır Çarşısı’nda yapılan etkinlikte, usta aşçılar 40 çeşit malzeme ile dev kazanlarda aşure pişirdi. 

Pişirilen aşureler daha sonra kuru meyveler renkli şekerler ve nar kullanılarak özenle süslendi. Aşure kazanlarından birinin üzerine ay yıldız motifi yapıldı.

Etkinlikte Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, dev kazanın başına geçerek vatandaşlara aşure ikram etti. Bir buçuk ton malzeme kullanılarak pişirilen aşure, vatandaşlardan ve turistlerden tam not aldı. Aşurenin tadına bakmak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluştururken, vatandaşlar rengarenk süslenen aşurenin fotoğrafını çekmek için birbirleriyle yarıştı. 

Muharrem ayının tüm dünyada yaşanan sorunların çözümü olması temennisinde bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ”Geleneksel aşure günü etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Mısır Çarşısı çatısı altında yapıyoruz. Bu açıdan da son derece önemli bizim için. Malatya Pazarı’nın ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Rahmetli Çetin Palancı’nın da vasiyeti üzerine devam edecek bir etkinlik olacak inşallah. Bu yıl yine 10 bin kişiye ikram edilecek bir aşure var. 40 çeşit hububattan bir araya gelmiş. 1 buçuk ton malzeme kullanılarak hazırlandı aşure. Bu vesile ile Muharrem ayı mübarek olsun diyoruz. Muharrem ayındayız insanlığın, dünyanın bir çok sıkıntısı var. Bu vesile ile de bu sıkıntılara ve sorunlara çare olacak bir ay olur inşallah“ dedi. 

Mısır Çarşısı'nda 10 bin kişilik aşure

AŞURE İÇİN UZUN KUYRUK

Almanya'dan geldiğini söyleyen Abdurrahman Kalem, "Almanya’da yaşıyorum Köln’de. İstanbul ziyareti için gelmiştik. Duyduk ki burada aşure etkinliği var. Biz de aşuremizi başkanın elinden almak için buraya kadar geldik. Saatlerce burada bekledik aşuremizi aldık. Her sene yapar ailece yeriz bunu" diye konuştu. 

Mustafa Nacak isimli vatandaş ise "Çok kalabalık burası, burayı gezerken tesadüfen gördüm. Konya’dan geldim, oğlumu kayıt yaptırmak için. 5-10 dakika bekledim ama değdi. Çok güzel, çok lezzetli aşure. Burası çok güzel, kim dağıtıyorsa Allah razı olsun. İlk kez geliyorum İstanbul’a. Eşim de güzel yapar ama bu da çok güzel olmuş” şeklinde konuştu . 

İçerisinde; çekilmiş buğday, nohut, fasulye, pirinç, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, incir, dut kurusu, muhtelif kuru meyveler, gülsuyu, süt, şeker, şak fıstık (tuzsuz fıstık) çam fıstığı, kuş üzümü, fındık, beyaz badem, ceviz, nar, kişniş şekeri, damla çikolata, kiraz şekeri, toz Antep fıstığı ve Hindistan cevizi bulunan aşurenin sayısız faydası bulunuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...