Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Elâzığ'daki Ulu Camii'nin minaresi, Pisa Kulesi'nden daha eğri ve daha eski

Düzenleyen:
Elâzığ'daki Ulu Camii'nin minaresi, Pisa Kulesi'nden daha eğri ve daha eski

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İtalya'nın Pisa şehrinde 1173'te inşa edilen, adını da buradan alan Pisa Kulesi'nden 16 yıl önce Elâzığ'da 1157 yılında yapımı tamamlanan tarihi Ulu Camii'de restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu belirtildi. Elâzığ Belediyesi Kültür Varlıkları Denetim ve Uygulama Bürosu Başkanı ve Sanat Tarihi Uzmanı Kadir Atıcı, Ulu Camii'nin minaresinin doğal sebeplerden dolayı yan yattığını söyledi.

Camide en son 1976 ve 1984 tarihlerinde restorasyon çalışması yapıldığını söyleyen Atıcı, şunları kaydetti:

"Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Ulu Camii ve minaresi, Artuklu Hükümdarı yılında yapımına başlanmış ve bir yıl sonra tamamlanmıştır. Uzun yıllar boyunca birçok medeniyet tarafından kullanıldı. Ulu Camii minaresinin Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu tespit edilerek tescillendi. Pisa Kulesi 3,2 derece eğimliyken, Ulu Camii minaresi 7,2 derecelik eğimine sahip. Bu eğimin de doğal bir bir eğim olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü cami ve minaredeki bir takım sıkıntıları gidermek için çalışmalar yaptı. Minaredeki tuğlaların yerinden oynaması ve güvercinlerin verdiği tahribattan dolayı 2017 yılı içerisinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Ayrıca, plastik onarım olarak minaredeki tuğlaları güçlendirme ve Ulu Camii minaresinin yıkılmasını önleme çalışması başlattı. Kış aylarında olduğumuz için şu an ara verildi."

Restorasyona gelecek ay içinde yeniden başlanacağını belirten Atıcı, "Ulu Camii'nin avlusu içinde projeler hazırlanıyor. Tam teşekküllü çalışmalar bittiğinde Ulu Camii turizme açılacaktır. Ulu Camii'nin tarihi misyonuna baktığımızda şunu görüyoruz: Mimari anlayış Büyük Selçuklular'ın Anadolu'ya yansımasıdır. Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan da o dönemki mimari üslubu Harput'a taşımıştır. Mardin ve İç Anadolu da olduğu gibi Büyük Selçuklu mimarisini Harput Ulu Camii'de görüyoruz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...