Fotoğraf çekilirken ciddiydiler

Fotoğraf çekilirken ciddiydiler

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Osmanlı padişahlarının fotoğraf çekilirken nasıl davrandıkları eski bir röportajla gün yüzüne çıktı.

Sarayın 23 yıl fotoğrafçılığını yapmış olan Febus Efendi’nin (Bağoz Tarkulyan) seneler önce yapılan röportajını gün yüzüne çıkaran araştırmacı Ümit Yüksel, sultanların fotoğraf hassasiyetini kültür dergisi İnsan ve Hayat’a anlattı. Sultan Vahdettin’in kılıç kuşanma merasiminde fotoğrafını çeken Febus Efendi onu “Müsaade buyurursanız çekiyorum deyince birdenbire başını çevirdi. ‘Durun, yandan olsun’ dedi. Her ne hikmete mebni ise daima profil resim isterdi” şeklinde anlatmış. Saray fotoğrafçısı, Sultan Abdülmecid hakkında ise “Abdülmecid Han titizdi. Makinenin karşısında uzun uzadıya pozlar verir, ‘Şöyle mi dursam, böyle mi dursam’ diye sorardı” ifadelerini kullanmış. Ermeni fotoğrafçı, Sultan Abdülhamid’in ise ciddi fotoğraflar istediğini kaydetmiş.

SARAY KADINLARINI ÇEKMEDİ
Saray kadınlarının fotoğraflarını asla çekmeyen Febus Efendi bunu şu sözlerle anlatmış: Ne Meşrutiyet’ten evvel, ne de sonra saraya mensup hiçbir kadın fotoğrafını çektirmedi. Sadece Enver Paşa evlendiği gün beni çağırtmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...