Mutfağıyla tarihiyle yöresel şehir: Tokat

Düzenleyen:
Mutfağıyla tarihiyle yöresel şehir: Tokat

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Çok sayıda han, hamam ve kervansaray gibi eser, yapılış gayesine uygun şekilde üretim ve hizmet vermeye devam ediyor. Şehir, zengin mutfağıyla da öne çıkıyor

Tokat, tabiatı, kültürü, tarihi, mutfağı, hoşgörüsü ve misafirperverliği ile ziyaretçilere güzel bir tatil yapma fırsatı vadediyor. Şehirde yer alan turizmciler, Türkiye'nin turizmdeki olağanüstü potansiyeline inandıklarını ifade ederek "Özellikle Tokat gibi bakir şehirlerin şahsına münhasır potansiyeli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Tokat'ın olağanüstü turizm potansiyeline sahip olduğuna, bunun iyi tanıtılması gerektiğine dikkati çeken turizmciler "Selçuklu ve Osmanlı, şehirde âdeta mimari bir yarışa girmiş. Birçoğu iyi şekilde korunmuş han, hamam, kervansaray, cami, külliye, kale ve kuleler alanlarında başyapıt olarak görülüyor" ifadesini kullandı. Mevlâna'nın "Tokat'a gitmek gerek, çünkü iklim ve insanlar mutedil" dediğinin rivayet edildiğini aktaran turizmciler, şehrin Mevlâna'nın övgüsüne layık olmayı başardığını, asırlardır farklı millet, din ve mezhepten kişilere omuz omuza ve barış içinde yaşama imkânı sunduğunu aktardı. Tokat, tarihi dokusuyla asırlardır süregelen kültürünü koruyabilmiş ender şehirler arasında bulunuyor. Şehirde han, hamam ve kervansaray gibi çok sayıda eser, yapılış amacına uygun şekilde üretim ve hizmet vermeye devam ediyor. Tarihî dokusu ve renkli kültürüyle dikkati çeken Tokat, zengin mutfağıyla da öne çıkıyor. 

Tokat'a gitmek gerek çünkü...
Fiziki olarak Karadeniz Bölgesi, huy olarak İç Anadolu kültürünü yansıtan 60 plakalı Tokat, bozulmamış tabiatı ve âdetleriyle önemli illerimizden biri... Peki buraya neden gitmelisiniz. İşte cevapları...
∂  Sezar'ın ünlü sözü: Sezar'ın Veni, Vidi, Vici yani 'Geldim, Gördüm, Yendim' dediği yer. Eski adıyla Zela olan Zile'de bir savaştan sonra yazdığı mektupta bu cümleyi kurduğu söylenir. En son 2013'te Zile Belediyesi sözü tescil ettirmişti.
∂ On beşli türküsü:  Tokat, Oy On Beşli On Beşli isimli türküye de konu olan, Çanakkale Savaşı'nda cepheye giden genç askerleriyle ne kadar övünse azdır.
∂ Ellik halayı:  Tokat düğünlerine ellik adı verilen, herkesin kolayca oynayabileceği ama bir o kadar da zevkli bir halay.
∂ Zile pekmezi:  Herkes pekmez yemiş olabilir, ama o pekmez bu değil. Kahvaltılar için ise tam ideal.
∂ Yaprak sarma:  Tokat yaprağını duymayan yoktur. O meşhur sarmalar işte bu ilimizden...
∂ Türküler: Tokatlı âşıklar ve diğer sanatçılar Anadolu ezgilerini yorumluyor. Kıvırcık Ali de bunlardan biri...
∂ Tokat Kalesi: Zindanlar ve geçitleriyle ünlü kaleyi mutlaka yakından görmelisiniz. Yine Sulusaray'da bulunan Sebastapolis antik kenti de gezilmesi görülmesi gereken güzel yerlerden. Burada bulunan hamamlara da gitmeli.

Kont Dracula

Bu kalede esir tutulmuş

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kont Dracula'nın esir tutulduğu iddia edilen Tokat Kalesi’ni turizme kazandırmak için çeşitli çalışmalar 
yapıyor.

 

Mutfağıyla tarihiyle yöresel şehir: Tokat

Tokat Belediyesi, şehir merkezinden geçen Yeşilırmak'ı bu yılın başından itibaren turizme kazandırmayı başardı. Hayata geçirilen Kanal Tokat Projesi kapsamında Osmanlı kayıkları suya indirildi.

Mutfağıyla tarihiyle yöresel şehir: Tokat

Pervane Hamamı
Tokat'ta, 13'üncü yüzyılda Selçuklu vezirlerinden Muineddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılan tarihî Pervane Hamamı ile yaklaşık 750 yıldır aralıksız hizmet veriliyor. Hamamın erkekler tarafında 4 mekân, kadınlar bölümünde ise 3 mekân bulunuyor. Hamamda, her gün 90 ton sıcak su hazır bulunduruluyor. 

Mutfağıyla tarihiyle yöresel şehir: Tokat

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...