HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kâğıt zamlarını fırsata çevirdiler

Düzenleyen: /
Kâğıt zamlarını fırsata çevirdiler
Kâğıt Zammı, Haber

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Yayınevlerinin kâğıt zamlarından sonra fahiş fiyatlarla fırsatçılık yaptığını söyleyen sahaf Adil Sarmusak "Fiyat söylemeye utanır olduk" diyor.

İrfan Özfatura İSTANBUL
Dolardaki artışlar ve kâğıt zamları yayıncılığı zora sokarken bazı yayınevleri işi fırsatçılığa çevirdi. İki liralık baskı maliyeti üç liraya çıkarken 20 liralık kitap fiyatları bir anda 40 TL’ye yükseldi. Bu konuda görüşlerini aldığımız Sahaflar Çarşısı Derneği Başkanı Adil Sarmusak âdeta bize dert yanıyor. “Eskiden bu mevsimde Beyazıt Sahaflar Çarşısı’na giremezdiniz” diyen Sarmusak şöyle devam ediyor sözlerine: Dinî eserleri, tanınmış edebiyatçıların kitaplarını yetiştiremezdik. Kolileri açardık, biterdi anında. Son günlerde hiç sattığımı hatırlamıyorum, öyle duruyorlar rafta. Milletimiz zaten okumaya meraklı değildi, hepten küstü kitaplara.
Bu durgunluğun sebebini yayınevlerinin kitap fiyatlarındaki fahiş zamlarına bağlayan Adil Sarmusak şöyle konuşuyor: Şu an sadece okullardan istenen kitaplar satılıyor, onları basanlar da tadını kaçırıyor. Bakın şu, Ferit Develioğlu’nun lügati 165 lira. Kâğıt gazete kâğıdı, maliyeti taş çatlasın 30 lira. Fiyat söylemeye utanır olduk, telifi eline geçiren zam üstüne zam yapıyor. Bu da Şemseddin Sami’nin meşhur “Kamus-ı Türki”si; şamua kâğıt, lüks cilt, çift renkli baskı 1.750 sayfa 50 lira. Üstelik para kazanıyoruz bununla. Şaka değil; ‘Çalıkuşu’ 55 lira. Üç liraya bile mal olmaz aslında. Bakın bu da Sadi Şirazi’nin ‘Gülistan’ı, aynı hacim, 15 liraya veriyoruz, indirim de yapıyoruz ayrıca. Bu etiketler fırsatçılıktan başka bir şey değil. Esnaf ‘emin insan’ demektir, eskiden millet parasını getirip bırakırdı. Öyle güvenirdi esnafa.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...