HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Payitahtta büyük buluşma

Düzenleyen: /
Payitahtta büyük buluşma
Payitaht, Osmanlı, Abdülhamid Torunları, Haber

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Sultanın soyundan gelen kafilenin en yaşlısı 81 yaşındaki Şermin Hanım en genci ise 6 aylık Can’dı...

MURAT ÖZTEKİN

Vefatının 100’üncü yılında cennetmekân Abdülhamid Han’ın yakınları İstanbul’da bir araya gelerek hasret giderdiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin organizasyonuyla, hanedan mensupları bir zamanlar dedelerinin yaşadıkları yerleri gezdi. Sultan Abdülhamid’in 3 oğlu ve 3 kızının yurt dışında yaşayan torunları ve eşlerinden meydana gelen 68 kişilik kafilede her yaştan hanedan mensubu vardı.
Ziyarete Yıldız’dan başlandı; İmam Efendi, Yıldız Camii’nin kubbesindeki yıldızlara ve kuşaktaki ayet-i kerimelere nazire olarak Necm suresinden bir miktar okuyup kısa bir dua yaptı. Sultan Abdülhamid, bu caminin ahşap işlerini bizzat yapmış, ne usta bir marangoz olduğunu ispatlamıştı. Bilahare Yıldız Parkı’nı ve kasırları gezen misafirler, Dersaadet’e hayran kaldılar. Öğlen yemeklerini Malta Köşkü’nde alıp, Abdülhamid Han’ın gençlik yıllarının geçtiği Maslak Kasrı’nı geçtiler. İkinci gün ise gezinin ilk durağı Yahya Efendi Dergâhı ve Şehzadeler Türbesi oldu. Hatıralarıyla yaşadıkları aile büyüklerinin kabirleri başında duygusal anlar yaşandı.

ON İKİ ÜLKEDEN 68 MİSAFİR…
Konu ile alakalı olarak bilgi veren Şehzade Orhan Osmanoğlu “Sayın Cumhurbaşkanımızın emri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği gezide bir araya gelip hasret giderdik. 12 ayrı ülkeden 68 misafirimiz İstanbul’a geldi. Sultan Abdülhamid’in bütün yakınları burada, neredeyse yüzde 90’ı aramızda. Sultan Abdülhamid Han’ın çocuklarından nesli devam eden Şehzade Mehmed Selim, Abdülkadir ve Abdürrahim Efendiler ile Zekiye, Naime ve Ayşe Sultanların çocuk ve torunları burada. İstanbul’dan Sultan Abdülhamid Han soyundan şehzade olarak babamız Harun Efendi var. Sonra ben ve kardeşim Kayıhan geliyor ve oğlum Yavuz Selim de burada. Yurt dışından gelen üç şehzade var, Abdülkadir Efendi’nin torunları Selim Efendi ve oğulları Osman ile Abdülhamid” dedi

HASRET İÇİNDE YAŞADILAR
Bu buluşmanın çok mühim olduğunu söyleyen Orhan Osmanoğlu “Aile mensupları yıllardır ihmal edildi, aranmadılar. Hâlbuki onlar hep hasret içinde yaşadılar. Bu milletin bir ferdi olduklarını unutmadılar. Yıllardır yurt dışında tecrit edildiler, sürgün kaldılar. Ne yazık ki şu an yüzde 80’i Türkçe bilmiyor” diye konuştu. Hanedan ziyaretini an be an kameraya alan TRT bunu 25 dakikalık bir belgesel olarak sunacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...