Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kubbe fotoğrafçısı

Düzenleyen:
Kubbe fotoğrafçısı

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Osmanlıların camilere çeşitli mesajlar işlediğini söyleyen kubbe fotoğrafçısı Cemil Şahin “Şifrelerini görebiliyorsanız kubbeler sizin için farklı bir şeye dönüşüyor. Yaptığım iş oldukça zor ama aşk beni yükseklere çıkarıyor” diyor.

MURAT  ÖZTEKİN

Su altı fotoğrafçısı, portre fotoğrafçısı, hava fotoğrafçısı olur da “kubbe fotoğrafçısı” olmaz mı! Kendisini tarihî mabetlerin güzelliklerini çekmeye adayan fotoğraf sanatçısı Cemil Şahin, bunu kubbelerde yapıyor. En zor saatlerde camilerin yüksek yerlerine tırmanan sanatçı, kimsenin çekemeyeceği enstantaneler yakalıyor. Şahin “Benden önce kubbeler üzerine bu kadar yoğunlaşan bir fotoğrafçı olmamış. Enstantanelerim sosyal medyada yayılınca adım ‘kubbe fotoğrafçısı’ olarak kaldı” diyor. Biz de eserlerini şu günlerde Yavuz Sultan Selim Camii’nde bir sergiye taşıyan Şahin’le sohbet gerçekleştirdik...  

‘AKLİ DENGESİ YERİNDEDİR’ RAPORU İSTEDİLER

Cemil Şahin kubbelere olan alakasının kaynağını şöyle anlatıyor: Tarihi çok seviyorum, bunu icra ettiğim fotoğraf sanatıyla birleştirmek istedim. Çok sevdiğim tarihî camilerin neden yukarıdan fotoğraflanamadığını düşündüm. Sonrasında da kubbeleri ve kubbelerden camileri çekmeye karar verdim. 
Ancak Şahin’in kubbeleri kayıt altına alması kolay olmamış. Önceleri bir takım bürokratik zorluklarla karşılaştığını söyleyen Cemil Şahin “Fotoğraf çekimi için resmî mercilerin hemen hiçbirinden izin alamadım. ‘Görevli olman lazım’ dediler. Hatta benden akli dengemin yerinde olduğuna dair rapor bile istediler. Sonunda kubbeleri fotoğraflayabilmek için izin almayı başardım. 2007 yılında ilk defa Fatih Camii’ne çıkarak maceram başladı” şeklinde konuşuyor.  İstanbul camilerinde başladığı kubbe fotoğrafçılığını Bursa, Edirne, Bilecik, Kütahya gibi şehirlerden sonra yurt dışına da taşıdığını söyleyen Şahin, kubbelerde ne bulduğunu ise şu sözlerle anlatıyor: Osmanlıda kubbe, yaratıcının varlığını simgelemek için camilere işlenmiş. Tıpkı lale ve hilal gibi... Meal-i şerifi ‘De ki; O Allah birdir…’ diye başlayan İhlas suresinin kubbelere yazılması da boşuna değil. 

KUBBEYE GİDEN AYRI YOLLAR VAR

Eski camilerde kubbelere ulaşmak için müstakil yollar olduğunu kaydeden Şahin “Bazı camilerde ecdat öyle ustaca bir şey yapmış ki kimse görmeden kubbelere ulaşabiliyorum. Mesela Sultanahmet Camii’nde kubbeye içeriden çıkıyorum. Fatih Camii’nde ise minareden çıkıp altmış birinci basamaktaki geçitten kubbeye ulaşıyorum. Kubbenin iç tarafında ‘kedi yolu’ denilen balkonumsu yerler bulunuyor. Çekimlerimi bu dar yerde yapıyorum. Sık sık kubbeden cuma namazlarını fotoğraflıyorum. İlk rekatta fotoğraf çekiyorum, ikinci rekatta ise kedi yoluna seccademi sererek namazımı eda diyorum” ifadelerini kullanıyor.  

Aç susuz 8 saat

Fotoğraf sanatçısı Cemil Şahin’in kubbelerde çekim yapması hiç de kolay olmuyor. Şahin yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getiriyor: “Bazen sabah namazından önce çekime başlıyorum. Saat 3 buçuk gibi minareye çıkıyor ve namazı orada kılıyorum. 6-7 saat kubbede kaldığım oluyor. Hem de aç ve susuz bir şekilde. Yeniden inip çıkmam çok zor olduğu için ihtiyaç hissetmemek adına bir şeyler yemiyorum. Rekorumu Sultanahmet Camii’nde 8 saat ile kırdım. Bazı mekânlarda da kendimi halatla bağlayarak çekimler yapıyorum. 47 metre ila 53 metre civarında yükseklikte çalışıyorum. Yaptığım oldukça zor ama aşk beni yükseklere çıkarıyor.

 

Osmanlılar kubbelere mesaj gizlemiş

Ecdadımız Osmanlıların kubbelere çeşitli mesajlar gizlediğini söyleyen Cemil Şahin “Benim en çok dikkatimi celbeden şey, kubbe ve yollarda mimari unsurlarla verilmek isteyen mesajlar. Tarihî camilerdeki kubbelerde özel sayılar var; 14, 32, 99 gibi… Edirne’deki Selimiye Camii’nin kubbesinde 32 küçük pencere vardır ki 32 farzı temsilen bu rakama ulaşılmıştır. Mihrimah Sultan Camii’nin kubbe pencere kanatları da Kur’ân-ı kerimdeki sure sayısı olan 114 rakamını veriyor. Yine Mimar Sinan, Selimiye’nin avlusuna Sultan II. Selim’in kavuğunu işlemiştir. Kubbe ile birlikte baktığınızda “Sultan Selim, sen Allah’ın bir kulusun mesajını vermiş. Şifrelerini görebiliyorsanız kubbeler sizin için farklı bir şeye dönüşüyor” ifadelerini kullanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...