Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Evrensellik dediğin kocaman bir dayatma'

'Evrensellik dediğin kocaman bir dayatma'

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Sinemadaki hegemonyaya dikkat çeken Derviş Zaim “Hollywood’dan tutun da onun karşısında kendisini konumlandıran sanat piyasasına varıncaya kadar çeşitli derebeylikler var” diyor.

MURAT ÖZTEKİN

FİLMLERİM İÇİN 'KEŞKE' DEMEM
Nasıl bir hegemonya bu?

Hollywood’dan tutun da onun karşısında kendisini konumlandıran sanat piyasasına varıncaya kadar çeşitli derebeylikler var. Ana akım sinemanın karşısında Avrupa sineması mevcut ama onun da kendi hükümranlığı bulunuyor.
Bu sebeple ben her zaman yerel malzemelere inandım. Bunu iyi bir çıkış noktası olarak gördüm ama kendimi de sektör olarak konumlandırmak istemedim. İnsan, olarak çoğulluktan bir şeyler çıkarmak gerekiyor. Kültür adını verdiğiniz şey devamlı gelişiriz zira…

Aktüel mevzuya gelirsek; juri başkanı olduğunuz Suç ve Ceza Film Festivali yakında başlıyor. Sizin filmlerinizde de hukuk vurgusu yoğun. Dünyada adaletin tesis edilmesinde sinemanın rolü ne olabilir?
Sinema karar verici değil ama adaletin işleyişini tartışmak için iyi bir saha. Sinemanın hukukta butik olarak söyleyeceği çok şey olabilir. Filmlerle bunları tartışıyor olabilmek farklı bir kitle meydana getirir ve safhaya pozitif bir katkı yapar. Asırlardır adaletin üzerine titreyen bir toplumun bunu konuşmaya her zaman ihtiyacı var. Festival de bu fonksiyonu yerine getirdiği için önemlidir.

Festivalde onur ödülü de alacaksınız. Sinema kariyerinize baktığınızda ne görüyorsunuz, yaptığınız işler sizi tatmin etti mi?
Yaptığım işlerden memnunum, “Ah keşke yapmasaydım” dediğim bir filmim yok. Fakat on sene önceki filmimi yeniden çeksem ortaya çok daha farklı şeyle çıkardı sanırım. Ama şunu da söyleyeyim: Daha yeni başlıyoruz…

“İyi ki Türkiye’de sinema okumadım” demiştiniz. Hâlâ aynı fikirde misiniz?
Bütün dünyadaki okullar ne yazık ki insanları standardize ederler. Bu yüzden en başlarda formel bir eğitimden geçmemiş olmam işime yaradı. Ama daha sonra informel bir eğitimden geçtim tabii…

Sizde giderek daha geniş kitlelere ulaşma gayesi var. Tamamen gişeye yönelik bir film yapma niyetiniz var mı?
Bunları kategorik olarak reddetmemek gerekiyor. Gişe filmi, içerisinde tamamen rezil şeyler olan eserler anlamına gelmiyor. Bunu düşünmem gerekiyor galiba.

GELENEKLE İRTİBATTAN GOCUNMAMALIYIZ
Sizinle konuşurken geleneğe vurgu yapmamak olmuyor. Bugüne kadar filmlerinizde geleneksel sanatları, Osmanlı kültürünü ön plana çıkardınız. Bu merakın arka planında ne yatıyor?

Akademide kültür konusuna kafa yormuştum. Bütün bunlar bana yeni bir yol açmış olabilir. Ama biz zaten geleneğin içerisinde yaşarız. Ne kadar gelenekten uzak durmaya çalışsak da yine kopamayız. Hiç olmazsa bir ezan sesi duyarız. Gelenekle hasbihâl etmek sağlıklı bir şeydir. Bundan gocunmamak gerekir. Aksine geleneği tefekkür etmek ve anlamak lazım. Ben de herkes gibi bu topraklarda doğdum. Farklı patikalardan ilerlemiş olabilir ama bu ülkeyi mümkün olduğunca yaşamaya gayret ettim.

Son filminiz “Rüya” ile geleneğe dayalı eserlerinizi nihayete erdirdiğiniz söylenebilir mi?
Biliyorsunuz bugüne kadar değişik geleneksel sanatları ve sanatçıları merkeze alarak filmler yapmıştım. Artık bir sanatçı üzerinden film yapmayı ister miyim bilmiyorum. Mesela bundan sonra yapacağım iki film böyle değil.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...