Bin 700 yıllık tarihî esere cam kapı!

Bin 700 yıllık tarihî esere cam kapı!

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Bursa’nın İznik ilçesindeki tarihî Orhan Camii’ne (Ayasofya) restorasyon sırasında monte edilen kapı ve camlar tartışmaya sebep oldu. İznik Müzesinin eski müdürü Taylan Sevil “Restorasyon adı altında tarihî esere cam kapı, pencerelerine buzlu cam mı takılır?” dedi.

Bursa’nın İznik ilçesindeki tarihî Ayasofya Orhan Camii’ne, restorasyon çalışmaları kapsamında, monte edilen cam kapı ve buzlu camlar, tepkilere neden oldu. 787 yılında, Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı, 7’nci Konsül’ün toplandığı Ayasofya Kilisesi, 1331’de Orhan Gazi’nin İznik’i fethetmesiyle camiye çevrildi. Daha sonra müze olarak hizmet verilmeye başlanan Ayasofya, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü kararıyla 2007 yılında restorasyon kapsamına alındı. Tarihî yapı, 6 Kasım 2011 tarihinde Kurban Bayramı’nın birinci günü minaresinden sabah ezanı okunup bayram namazı kılınmasıyla tekrar cami olarak kullanılmaya başladı.

“DAHA KÖTÜSÜ OLAMAZ”
İznik Müzesinin eski müdürü Taylan Sevil, Ayasofya Orhan Camii’ne cam kapı ve buzlu cam takılmasına reaksiyon göstererek “Burası mühim bir ziyaret merkeziyken ne yazık ki hatalı restorasyon yapıldı. Hele cam, kapı ve pencerelerin ‘Pimapen’ yapılması yanlış. Yapılanlar kesinlikle onarım ve restorasyon kapsamına girmez. Bunlar tarihî yapıyla uyum sağlamamaktadır. Onarım ve restorasyon, tarihî yapılarda aslına uygun olarak yapılır ve orijinaline uygun malzeme kullanılır. Gördüğünüz cam kapının ebatları, şekli şemali antik çağlarda görülmemiş şey. Ayasofya’nın iç bölümlerinde ise mümkün mertebe çok sayıda tadilat yapıldı. Bu ne yazık ki tezat teşkil etmektedir” dedi. Sevil, şunları söyledi: Çatının orijinali böyle değil. Orijinal kurşunla olanıdır. Bugün orijinal olmayan alaturka kiremit ve ahşaplarla yapı kapatıldı. Benim şahsi düşüncem, mevcut binaya dokunmadan üzerine koruyucu çatı örtülmeliydi. Bu onarım ve restorasyon işi müteahhitlere bırakılacak iş değildir. Restoratör uzmanların işletiminde ve bizzat restorasyon elemanlarının çalışmasıyla yapılacak iştir. Aksi hâlde buzlu camlı kapı da olur, şeffaf kapı da olur. Bundan daha kötü bir şey olamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...