Dostluğun sessiz şiiri ‘Buz Sarayı’

Dostluğun sessiz şiiri ‘Buz Sarayı’

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Yazar Tarjei Vesaas’a 1963’te Kuzey’in Nobel Edebiyat Ödülü sayılan İskandinav Edebiyat Ödülü’nü kazandıran “Buz Sarayı” romanı Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

MURAT ÖZTEKİN

Soğuk bir diyarın dostlukla alevlenen sessiz şiirini dillendiren eser, annesini kaybetmiş on bir yaşındaki Unn’un, yaşıtı Siss ile kurduğu sıra dışı dostlukla başlıyor. Daha sonra Unn, sembolik olarak bu dostluk sebebiyle okuldan kaçıyor ve her iki kız için de büyük mana taşıyan, yaşadıkları köyün yakınlarındaki çağlayanın; buzdan odalar açarak oluşturduğu “Buz Sarayı”na gidiyor. Bu buzdan labirent nihayetinde herkesin biraz kalbini kırıyor. Türkçenin en önemli şairlerinden Melih Cevdet Anday’a 1973 TDK Çeviri Ödülü’nü getiren eser,  upuzun bir kışın ortasında filizlenen ve uçsuz bucaksız bir yalnızlığın başlangıcı olan dostluğu işliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...