İsa Bey İshakoviç ödülleri törenle sahiplerine dağıtıldı

/ Kaynak: AA
İsa Bey İshakoviç ödülleri törenle sahiplerine dağıtıldı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç adına her yıl verilen ödüller, Saraybosna'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Saraybosna Halk Tiyatrosu'ndaki ödül törenine Bosna Hersekli siyasetçiler, ülkeden görev yapan çok sayıda diplomat ile sanatçı ve davetliler katıldı. Klepsidra Kültür Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından organize edilen törende, 8'inci İsa Bey İshakoviç ödülleri sahiplerine verildi. Bağımsız akademisyenlerden oluşan ödül komitesi tarafından belirlenen İsa Bey İshakoviç ödüllerinin bul yılki sahipleri, "bilim" kategorisinde dahiliye uzmanı Prof. Dr. Vyekoslav Gerc, "vatanseverlik" kategorisinde, iş kadını Sanela Diana Jenkins, "sanat" kategorisinde şarkıcı Zdravko Çoliç, "kültürel mirasın korunması" kategorisindei mimar Nihad Çengiç ve "Sevdalinka" kategorisinde halk müziği sanatçısı Beba Selimoviç oldu. Bu yıl 8'incisi verilen İsa Bey İshakoviç ödüllerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Styepan Mesiç ve İSKİ Avusturya Dışişleri Bakanı Alois Mock da almıştı. Türkiye'de İshakoğlu İsa Bey olarak bilinen Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyliği'ndeki ilk valisi İsa Bey İshakoviç, başkent Saraybosna'nın kurucusu olarak tarihe geçti. İsa Bey İshakoviç, Saraybosna'nın yanı sıra şu anda Makedonya'nın başkenti Üsküp ve Sırbistan'ın Sancak bölgesinin en büyük kenti Yeni Pazar'ın (Novi Pazar) da kurucusu olarak biliniyor. İsa Bey İshakoviç, Saraybosna'nın merkezindeki cami, kapalı çarşı ve sonradan şehre ismini verecek olan bir saray da inşa ettirdi. Saraybosna'ya 1462 yılında bir han yaptıran İsa Bey İshakoviç, "burası iyi insanlar mekanıdır" yazısını yazdırmış, hana gelen Müslüman ve gayrimüslimlere sıcak yemek ve 3 gün konaklama imkanı sağlanması için talimat vermişti. Vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmeyen İsa Bey İshakoviç'in mezarının, Saraybosna'nın tarihi Careva Camisi'nin (Sultan Camisi) bahçesinde bulunduğu düşünülüyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...