HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Gagalı testi' Anadolu'ya geri döndü

Düzenleyen: /
'Gagalı testi' Anadolu'ya geri döndü
Ankara, Müze, Haber

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Hattiler dönemine ait olan ve Türkiye'ye iade edilen yaklaşık 4250 yıllık altın gaga ağızlı testi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor.

MURAT ÖZTEKİN

Anadolu eserlerinin öz yurduna dönüş serüveni devam ediyor. Bu defa Hattiler dönemine ait, yaklaşık 4250 senelik altın gaga ağızlı testi, Türkiye’ye iade edildi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmeye başladı.

Müzede yapılan iade töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin topraklarından illegal yollarla koparılan kültür varlıklarının iadesi için çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü söyledi.

Bakan Ersoy “Yurt dışında bulunan kültür varlıklarımızın iadesi önemlidir ancak bu safhaların sonu ancak yurt içindeki kültür varlıklarımızın korunmasıyla gelecektir” dedi. Ersoy, vatandaşlara “Kaçak kazıların önlenmesi için el ele vermeli, şüpheli her durumu, bakanlığımıza veya kolluk kuvvetlerimize haber vermeliyiz” ricasında da bulundu. 

'Gagalı testi' Anadolu'ya geri döndü

32 SENE EVVEL SATIN ALINMIŞ

Koleksiyoncu Sir Arthur Gilbert, gaga ağızlı testiyi 1989’da Los Angeles’ta satın aldı. Londra’daki Victoria Müzesine ödünç verilen gaga ağızlı testinin, Anadolu’dan kanun dışı yollarla çıkarılmış olabileceği düşüncesiyle araştırmalara başlandı.

Gilbert Sanat Vakfının, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçmesinin ardından eserin iade süreci tamamlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...