‘Demokrasili’ yıllarda lunapark gezintisi: Belki Duyulur Sesim kitabı çıktı

‘Demokrasili’ yıllarda lunapark gezintisi: Belki Duyulur Sesim kitabı çıktı

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Adını “Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar” şarkısından alan, -yazarlarının ifade ettiği üzere- cumhuriyet tarihinde bir lunapark gezmesi mahiyetindeki kitap raflardaki yerini aldı: “Belki Duyulur Sesim”...

Yapı Kredi Yayınlarından çıkan ve üç ciltte tamamlanacak “100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası”nın ikinci cildi olan kitap, Türkiye’de 1950-1980 arasındaki devre odaklanıyor.
Derya Bengi ile Erdir Zat’ın birlikte kaleme aldığı ve ilk ciltte olduğu gibi yine bir yığın görselle zenginleştirilen eser, o yıllarda değişmekte olan dünyayı; gazete dergi yazıları, Meclis tutanakları, roman, film ve şarkılar yoluyla mercek altına alıyor. Bütün bunlar yapılırken sübjektif bir dil kullanılıyor ama o devirdeki iki ideolojik cenah da tenkit edilebiliyor.

‘Demokrasili’ yıllarda lunapark gezintisi: Belki Duyulur Sesim kitabı çıktı

AYŞECİK’TEN ÂŞIK VEYSEL’E…
Alfabetik olarak dizayn edilen eser “Af” maddesiyle açılıyor ve Nazım Hikmet’in yaşadığı hapishane günlerine odaklanıyor. “Tanrı Uludur” yılları ile Adnan Menderes’in ölüme gittiği günlerin basındaki yansımaları da eserde görülebiliyor. 1960’larda Alevi kültürünün sanatta öne çıkması ve Cumhuriyet prensipleriyle örtüşmesi, Âşık Veysel’in eserleri üzerinden anlatılıyor. Polisler hakkında ilk hiciv denemesi olan “Cibali Karakolu”nun Meclis kürsülerine uzanacak kadar popülerleşmesi de “Belki Duyulur Sesim”deki en enteresan bilgilerden oluyor. “Izdırap Çocuğu” adlı filmin Türkiye’deki Yahudileri ayağa kaldırması, Hababam Sınıfı’nın ortaya çıkışı ve çocuk artistleri melodramlara çeken “Ayşecik”in hikâyesi, otuz senenin öne çıkan hadiselerine dair renkli bilgiler barındırıyor.
Hasılı siyaset ve kültürün iç içe geçtiği “ansiklopedi”, bazı maddelerinde tek yönlü kalsa da, Türkiye’deki kırılma devrinden kolay ulaşılamayacak bilgileri önümüze yığıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...