6495 Sayılı "Torba Kanun" ile neler değişti -1-

A -
A +
02.08.2013 tarih ve 28726 sayıl Resmî Gazete'de yayınlanan 6495 sayılı "Torba Yasa"yı özet olarak okuyucularımızın bilgilerine arz ediyoruz.
-Vergi müfettişlerine (denetlediği) özel sektörde işe başlamak 3 yıl yasak
Eski adıyla Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Vergi Denetmenlerinin yeni adı Vergi Müfettişi oldu ve Torba Kanun'un 61. maddesi ile denetledikleri özel sektör kurumunda işe girmeleri 3 yıl yasaklandı.
-Özel memurluğa giriş yaşı 30'dan 35'e çıkarıldı
Torba Kanun ile 657'de değişiklik yapıldı ve özel memuriyetlere (uzman, müfettiş vs.) giriş yaşı 30'dan 35'e çıkarıldı.
-Bomba uzmanları da Nakdi Tazminat alacak
3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1'inci maddesine "görevli olanların"  ibaresinden sonra gelmek üzere; "Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatında bulunan patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hâle getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenlerin" ibaresi eklenmiştir.
-Nakdi Tazminat arttırıldı
2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması hakkındaki Kanun'da değişiklik yapılmış ve Emekli Sandığı'nın taban aylığının (yaklaşık 1200 lira) yüzde 25 fazlasından az olamayacağı yasalaştırılmıştır.
-Trafik ve Yük-Yolcu taşıma Cezalarına af ve taksit geliyor
31.12.2010 günü ve öncesinde verilmiş, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi geçmemiş bulunan veya dava açılmış ya da dava açma süresi geçmemiş olan idari para cezaları için Ekim 2013 ayı sonuna kadar 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunulması hâlinde söz konusu cezalar  6111 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılacaktır.
-Muhtarların ve Geçici Köy Korucularının maaşı yüzde 100 arttı
Yani, muhtarlar bundan böyle 420 yerine 875 lira aylık alacaklar. Ancak, emekli olanlar bu parayı tam alacaklar, emekli olmayan ve SGK'ya prim ödemeyenlerin maaşlarından yaklaşık 330 lira prim kesilecek. Halen, işçi, esnaf olup da SGK'ya prim ödeyenler de 875 lirayı tam alacaklar.
-SGK'daki doktorlara ek ödeme müjdesi
Bu düzenleme ile SGK'dan kaçmaya çalışan doktorların bu istekleri engellenmek istenmiştir. Özellikle, SGK'da yönetici olarak görev yapan doktor, diş hekimi ve eczacılar 4900 TL ek ödeme alacak.
-6331 İSG 6 ay ertelendi
50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olacak. Bu işletmelerin sayısı 600 bin. İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma şartı, 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri içinse 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu kapsama bakkal, kapıcı çalıştıran apartman dahil bütün iş yerleri giriyor.
-6331'de A ve B sınıfına geçiş kolaylaştırıldı
Halen, 15 bine yakın İSG uzmanı var ama bunların çok azı A sınıfı ve en çoğu da C sınıfıdır. Şimdi yapılan düzenleme ile C sınıflarının ve B sınıflarının bir üst sınıfa yükselme sınav hakları arttırıldı. (Yarın devam edeceğiz)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.