Reşit Rıza mason değilmiş!

A -
A +
İslam bilgilerinin dört kaynağından biri olan İcma-ı Ümmet'i inkâr etmiştir. Böylece, İslam birliğini ve İslam bilgilerini kökünden yıkmaya çalışmıştır.

Sual: Efganî, Abduh ve Reşit Rıza'yı öven bir yazar, (İlk ikisi masonsa da, Reşit Rıza, mason değildir) diyor. Reşit Rıza mason olmasa da, mezhepsiz değil mi?
CEVAP: Reşit Rıza, süper bir mezhepsizdir. Ebu Cehil, Nemrut ve Şeytanın masonluk kaydı yoktur. Bunların kayıtlarının olmaması iyi kimseler oldukları mânâsına gelmediği gibi, Reşit Rıza'nın üstatları gibi masonluk belgesinin bulunmaması, onun mezhepsiz olmadığını göstermez. Mason hocasını seven birinin, sağlam ayakkabı olması mümkün değildir. Mezhepsizler kitabında Dr. Hasib Es-Samirai [Ali Nar tercümesinde] diyor ki:
Reşit Rıza, ne aldıysa, Abduh'tan aldı. O da bütün sermayesini, şarkın filozofu Efganî'den devşirdi. (s. 45)
Efganî'nin çömezi Abduh'la buluşmak ve dinde reform için Mısır'a gitmiş ve Menar dergisinde reformunu açıklamıştır. (s. 85, 93)
İngilizlerin kurduğu Vehhâbîliği öven çok yazısı vardır. Biri özetle şöyledir:
O günkü toplum cahiliyet devrinden daha kötü bir cehalet içindeydi; ağaca, taşa, hayvana, ölüye, diriye tapar, sırf öldürmüş olmak için adam öldürürdü. Allah, onlara Şeyh Muhammed İbni Abdülvehhab'ı ve hafidini gönderdi. İslam'ı yenilediler. Bu sayede halk dine öyle sarıldı ki, ülkelerinde namaz kılmayan, zekât vermeyen, kötülük işleyen bir kimse kalmadı. (Prof. Yusuf Ziya Yörükan, "Vahhabilik", A.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1953. Sayı 6)
Görüşlerinden bazıları:
1- Mucizelerin birçoğunu inkâr eder. Bir kısmını da tevil eder.
2- Hazret-i İsa'nın diri olarak göğe çıktığına inanmaz, (İsa öldü) der.
3- Cinler için (Zararlı mikroplar) der. (Tefsir-i Menar: c.3, s.95, 96)
4- Dört hak mezhebi kabul etmez. Teyemmüm, vasiyet, talak gibi daha birçok meselede Ehl-i sünnetten ayrılmıştır.
5- (Gayrimüslimlerden, Allah'a, âhiret gününe iman eden ve salih amel işleyenleri de kurtuluşa ereceklerdir) der.
Muhaverat kitabında, üstadı Abduh gibi, dört mezhebe saldırmış, mezhepleri şahsi tartışmalar gibi göstererek, (İslam birliğini bozmuşlardır) demiştir. Dört mezhepten birine uyan ve bin yıldan beri gelmiş milyonlarca Müslümanı kötülemiştir. İslam bilgilerinin dört kaynağından biri olan İcma-ı Ümmet'i inkâr etmiştir. Böylece, İslam birliğini ve İslam bilgilerini kökünden yıkmaya çalışmıştır. Bu sicilli mezhepsizi, mason değil diyerek savunmaktaki maksat ne olabilir?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.