Bakılması günah olan yerler

A -
A +

İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: İnsanların, birbirine görünmesi ve bakması dört türlüdür.

Sual: Kadının kadına, erkeğin erkeğe avret yeri neresidir?

CEVAP:
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: İnsanların, birbirine görünmesi ve bakması dört türlüdür:

1- Erkeğin kadına,

2- Kadının erkeğe,

3- Erkeğin erkeğe,

4- Kadının kadına bakmasıdır.

Erkeğin kadına bakması da dörde ayrılır:

1- Erkeğin yabancı hür kadına,

2- Kendi hanımına,

3- Kendi cariyesine,

4- Bakması caiz olan 18 akrabasına ve başkasının cariyesine bakması.
Erkeklerin yabancı kadının yüzünden ve avuçlarının içinden ve dışından başka yerine bakmaları dört mezhepte de haramdır. Kızların yüzlerine şehvetle bakmaları da haramdır. İktidardan düşmüş yaşlı ve hadım edilmiş olan erkeklerin de, kadınlara bakması haramdır.
Kendi hanımına tepeden tırnağa kadar bakması ve hanımının ona bakması caizdir.
Erkeğin erkeğe, yalnız göbekle diz arasına bakması haramdır.

Erkeğin avret mahalli, üç mezhepte, göbekle diz arasıdır. Hanefî'de diz avrettir. Göbek avret değildir. Şâfiî'de göbek avrettir, diz avret değildir. Mâlikî'de her ikisi de avret değildir. Hanbelî ve Mâlikî'nin bir rivayetinde, erkeğin yalnız seveteyni avrettir. (Mizan-ül-kübra) [Seveteyn, ön ve arka avret yerine denir.]

Erkek, nikâhla alması ebedî, sonsuz haram olan on sekiz kadının başına, yüzüne, gerdanına, kollarına, dizden aşağı bacağına, şehvetten eminse bakabilir. Göğüslerine, koltuk ve böğürlerine, uyluk ve dizlerine ve sırtına bakamaz. (S. Ebediyye)

AVRET YERİNİ AÇMAK

Sual:
(Gusletmek için, zaruret olunca erkek, erkekler arasında ve kadın, kadınlar arasında avret yerini açabilir) sözü doğru mudur?

CEVAP: Bu kavil zayıftır. Gusül yerine teyemmüm etmek lazım olur. Çünkü İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
Bir emri yapmak, bir haram işlemeye sebep olursa, haramı işlememek için, o emir tehir etme imkânı yoksa terk edilir, yapılmaz. (S. Ebediyye)

İPEK EŞARP

Sual: Faideli Bilgiler kitabında, kadınların renkli ve ipekli kumaşla örtünmesinin günah olduğu bildiriliyor. Kadınlara ipek caiz değil mi?

CEVAP: Kadınlara ipek helâldir. Burada yasak olan ipek giymek değil, ipekli ve süslü elbiselerle yabancı erkeklere görünmektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.