İncil, Tevrat'ı nesh etti

A -
A +
İsa aleyhisselamın İncil'i, Musa aleyhisselamın Tevrat'ını tasdik etmiş ve haramlardan bazılarını helâl yapmıştır.
Sual: Şevahid-ün Nübüvve kitabında deniyor ki:
"İsa aleyhisselam, din sahibi değildir. Nitekim İncil'de İsa aleyhisselam, (Ben Musa aleyhisselamın dinini değiştirmek için değil, tamamlamak için geldim) diyor."
İsa aleyhisselam için neden (Din sahibi değildir) deniyor?
CEVAP: (Din sahibi değildir) demek, (Tamamen farklı bir din ile değil, bazı farkları olan bir din ile geldi) demektir. Bir âyet-i kerime meali:
(Benden önce Tevrat'ta bildirilmiş olanları tasdik edici olarak ve bazı haramları [iç yağı, deve eti gibi şeyleri] helâl etmek için geldim.) [Âl-i İmran 50]
Demek ki, İsa aleyhisselamın İncil'i, Musa aleyhisselamın Tevrat'ını tasdik etmiş ve haramlardan bazılarını helâl yapmıştır. (C. Veremedi)
İsa aleyhisselamın dini, Musa aleyhisselamın dinini nesh etti. Yani Tevrat'ın hükmü kalmadı. Bundan sonra, Musa aleyhisselamın dinine uymak caiz olmadı. Muhammed aleyhisselamın dini gelinceye kadar, İsa aleyhisselamın dinine uymak lazım oldu. (F. Bilgiler)
Fakat çok kısa zamanda İsevîlik bozuldu. Üç tanrı inancı, İsa aleyhisselamın tanrılaştırılması gibi sapıklıklar çıktı. Bu bozuk durumu kabul etmeyen çok kimse, İsevîliği kabul etmeyip, İbrahim aleyhisselamın diniyle amel etmeye çalıştılar. Mesela, Müslümanlık gelmeden önce, Mekke ve Medine'de İbrahim aleyhisselamın dini ile amel ediyorlardı. Eğer İsevîlik oraya bozulmadan ulaşsaydı, herkesin İsa aleyhisselamın getirdiği din ile amel etmesi gerekirdi.

"KIBLEM KÂBE'DİR" DEMEK
Sual: Bir arkadaş, (Namaza dururken, "Döndüm kıbleye, kıblem Kâbe'dir" denmez. Çünkü Kâbe'ye secde etmek küfür olur) dedi. Biz Kâbe'ye secde etmiyoruz, Kâbe'ye dönüyoruz, döndüğümüz yeri söylemenin ne mahzuru olur ki?
CEVAP: Hiç mahzuru olmaz. Çünkü İslam Ahlakı kitabında, (Kıble cihetine dönmek farzdır. Kıble, Mekke şehrinde bulunan Kâbe'dir. Namaz Kâbe'ye karşı kılınır. Kâbe'ye karşı secde edilir. Kâbe için secde edilmez. Allahü teâlâ için secde edilir) deniyor. Öyle niyet etmek, kıblenin neresi olduğunu hatırlamak içindir. Kâbe'ye dönmek farz olduğu gibi, Kâbe'ye döndüğümüzü bilmek de farzdır. Nereye döndüğümüzü bilmeden namaz kılarsak namaz sahih olmaz. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.