Ekonomide yaşananlar

A -
A +
Ekonomi alanında yaşanan olumlu gelişmeler artarak devam etmektedir. Yurt dışında Türk ürünlerine yönelik algı oluşturulması için "Türkiye markası logosu" kullanılacaktır. Türk mühendisler, nano teknolojiyi kullanarak kara, deniz ve hava araçlarına radara yakalanmama özelliği kazandıran özel bir kumaş geliştirildi.  Rekabetçi kurla artan ihracat, iç tüketimdeki sınırlamalar ve altın ticaretinin normale dönmesi ile cari açık düşüşe geçti. 2013'te 65 milyar dolar olan açık bu yıl 45 milyar dolara inebilir. Prof. Dr. Muhsin Kar'a göre: "Türkiye ekonomisi gücünü ispatladı."  Küresel iletişim sistemleri sayesinde küresel sermayenin organize ettiği sokak isyanları ile Ukrayna'da olduğu gibi demokrasiler ve yerel güçler devre dışı bırakılarak küresel güçlere yeni sömürgeler (esirler) meydana getiriliyor. Ve ülkeler IMF ve Dünya Bankasına muhtaç hale getirilerek kredi ile ekonomi ve siyasetine müdahale ediliyor. Ülmezide de yapılmak istenen buydu.   Türk ekonomisinin belini büken enerjide dışa bağımlılıktır. Son 11 yılda toplam cari açığımız 399 milyar 253 milyon dolardır. Son 11 yılda enerjiye ödenen döviz ise 396 milyar 816 milyon dolardır. Dışardan enerji satın almasaydık, 11 yılın cari açığı 2 milyar 937 milyon dolar olacaktı. Enerji ithal etmeseydik son 11 yılda ülkemize giren (sıcak- soğuk- borç- yabancı sermaye) 470 milyar dolar kasamızda rezerve olarak kalacaktı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin açıklamasına göre; "Felaket tellallarına inanmayın. Gerek dış ticaret açığı gerekse cari açık düşecektir. 2.5 diyenlere de bakmayın Büyüme yüzde 4'ü geçecektir." 
Samsun'a 45 milyon Euroluk 672 dönüm üzerine lojistik bir köy kuruluyor. 2016 yılında tamamlanacaktır. Sabiha Gökçen Havaalanı 2014'ün ilk üç ayında 4 milyon 804 bin yolcu ile rekor kırdı. İki katlı inşa edilen ve 5.4 kilometresi denizin altından geçecek olan "Avrasya Tüneli" ile Kazlıçeşme- Göztepe arasında 100 dakikalık mesafe 15 dakikaya düşecektir. Gidiş- geliş olarak yapılacak bu tünelden günde ortalama 90 bin araç geçecek. İnşaatı başlayan çalışmada hergün en az 10 metre kazı yapılıyor. 
125 bin eve gidilerek 197 bin kişiyle yapılan bir anketin sonucuna göre Türk halkının yüzde 59'u yaşantısından mutludur. 1 milyar dolarlık "Bilim üssü" bazı şehirlerimizde kurulmaya başlanacaktır. İlk bilim merkezi 26 Nisan'da Konya'da açılmıştır.
Ali Koç'tan sonra Suzan Sabancı da ekonomideki gidişatı överek; "Ekonomi bütün engellere rağmen dimdik ayaktadır" demiştir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.