Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Nasra Şimmeshindi hayatını kaybetti!

Düzenleyen:
Nasra Şimmeshindi hayatını kaybetti!

MAGAZİN Haberleri

Sanatının son ustası olarak kabul edilen 92 yaşındaki Nasra Şimmeshindi hayatını kaybetti.

Basma ve boyama sanatının yaşayan son ustası, Suryani toplumunun ve kültür mirasının simgesi olarak görülen Nasra Şimmeshindi nam-ı değer Nasra Teyze kalp yetmezliğine bağlı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Nasra teyze için Kırklar Kilisesi'ndeki taziye evinde başsağlığı dilekleri kabul edilmeye başlandı.

92 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Mardin'de yaşayan ve boyama ile basma sanatının son ustası olarak kabul edilen Süryani 92 yaşındaki Nasra Şimmeshindi, fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 'Nasra teyze' olarak hitap edilen Şimmeshindi, Cuma günü Deyrul Zafaran Manastırı'nda törenle defnedilecek.

CUMHURBAŞKANI PLAKET VERMİŞTİ

Mardin'e 5 yıl önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden Plaket alan, basma sanatının yaşayan Mardinli ustası Süryani Nasra Şimmeshindi, dün akşam saatlerinde fenalık geçirdi.

Şimmeshindi, bunun üzerine Kızıltepe İlçesi'ndeki özel bir hastaneye kaldırıldı. Buradaki doktorların tüm müdahalesine rağmen Şimmeshindi, kurtarılamadı. Süryani geleneklerine göre Cuma günü Deyrul Zafaran Manastırı'nda toprağa verilecek Nasra Teyze için Süryani cemaati Kırıklar Kilisesi'nde taziyeleri kabul etmeye başladı.

MARDİN'İ HİÇ TERKETMEDİ

Mardin'de 1924 yılında doğan Nasra Şimmes, bir asrı devirmek üzere olan ömrünü, aileden miras aldığı basmacılık işine kendisini adamıştı. Nasra Şimmeshindi'nin doğduğundan itibaren hiç terk etmediği Mardin'deki taş evi, atölyesi, hem de yaşam alanı olmuştu. Nasra Şimmeshindi, 5 çocuğu İsveç, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Mardin ve İstanbul'da yaşamasına rağmen Mardin'den başka bir yerde yaşamayı tercih etmişti. Sanatçı, basma sanatı ve medeniyetlerin Mardin'de buluştuğunu savunuyordu.

Süryani olan sanatçı, hiç okula gitmediği gibi Türkçe de bilmiyordu. Nasra Teyze, babasından kalma ahşap kalıplarla, 50 yıldır hiç değiştirmediği fırçalar ve kök boyalarla patiska bezlere motifler çizip, boyuyor.

Sanatçı, İncil'den tasvirlerle süslü rengarenk soyut desenler, kilise perdesi, masa örtüsü, duvar süsü, beşik bezlerine yaptığı süslü basmacılığı bir Süryani geleneği olarak yaşatmaya çalışıyordu.

Büyük boydaki boyamalar için bazen aylarca çalışan sanatçının eserleri, Ortadoğu'da, Avrupa'da ve Amerika'da birçok Süryani kilisesinin duvarlarını süslüyor. Resmi olarak Nasra Şimmeshindi adını kullanan Nasra Teyze, Süryaniler arasında ise, Şimmes Nasra Çilli olarak biliniyordu.

 

Düzenleyen:  - MAGAZİN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...