'Gerçeklerin neler olduğunu müziğim yoluyla öğrenmelerini isterdim'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Gerçeklerin neler olduğunu müziğim yoluyla öğrenmelerini isterdim'

MAGAZİN Haberleri  / AA

Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Jamala, “Rus medyasının propagandalarıyla üzerini örttüğü, Kırım’da, Ukrayna’da neler olduğunu, gerçeklerin neler olduğunu müziğim yoluyla öğrenmelerini isterdim.” dedi.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda, "1944" adlı şarkısıyla birinciliği elde eden Kırımlı Tatar sanatçı Jamala, Rus medyası aracılığı ile Kırım’da üstü örtülen gerçeklerin müziği yoluyla ortaya çıkmasını istediğini söyledi.

Kırımlı Tatar sanatçı Jamala, AA muhabirine, kazandığı birincilik ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Eurovision birinciliğinin, Kırım Tatar halkı ve Ukrayna için önemini anlatan Jamala, “Elbette bu bir şarkı yarışmasıydı, jüriden ve izleyiciden büyük puan aldı. Bundan çok memnunum. Tabii ki tarihte yaşanan acıyı insanlara üç dakika içinde aktarmak, şarkı söyleyerek, performans sergileyerek bunu anlatmak, 'böyle bir tarih var, 1944 olayları var' demek benim için memnuniyet verici." diye konuştu.

Tarihin tekkerrür ettiğini, savaş, trajedi ve felaketlerin sürdüğünü aktaran Jamala, şunları kaydetti:

"Bütün bu durum insanlara, daha fazla duyarlı ve açık olmaları gerektiğini hatırlatıyor. Evinde oturup sadece kendini dünyaya kapatmak, 'başka sorunlar bizi ilgilendirmez bizim için önemli değil' demek doğru değil. İnsanların vicdanı var.”

"Eğer sembol olursa bu benim için şeref olacaktır”

Kırım Tatarlarının trajedisini anlatan '1944' şarkısının Kırım Tatarlarının tarihi için sembol haline gelmesi halinde bundan büyük memnuniyet duyarım. Elbette insanların bu şarkıyı sevmesini dinlemesini isterim. Ben bu şarkıyı yazarken sembol olacak diye yazmamıştım. Eğer sembol olursa bu benim için şeref olacaktır.”

18 Mayıs’ın, Kırım Tatarlarının anavatanından sürgüne tabi tutulmasının 72. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Jamala, Kırım Tatarlarının bir kızı olarak bu günde üzüleceğini ve trajediyi anacağını dile getirdi. Jamala, şunları söyledi:

"18 Mayıs’ta kendi halkımla beraber olacağım. Kiev’de düzenlenecek etkinliklere katılacağım. Her zaman yaptığım gibi anma etkinliklerini destekleyeceğim. Böyle bir anın tekrar yaşanmamasını umarak, şarkıcı olarak değil, Eurovision birincisi olarak değil, sadece Kırım Tatar halkının kızı olarak, bana bu hikayeyi anlatan büyük annemin torunu olarak hüzünleneceğim ve bu trajediyi hatırlayacağım.”

Yurt dışında vereceği konserlerin sadece geçmişte değil, şu anda Kırım’da ve Ukrayna’da yaşananları duyurmaya yardımcı olmasını istediğini bildiren Jamala, “Benim şarkılarımdan insanların Ukrayna nerede, Kırım nerede, Orada neler oluyor? Rus medyasının propagandaları ile üzerini örttüğü, Kırım’da, Ukrayna’da neler olduğunu gerçeklerin neler olduğunu müziğim yoluyla öğrenmelerini isterdim.” dedi.

Düzenleyen:  - MAGAZİN
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...