Destek primi borcu olanlar yapılandırma başvurusunu unutmasın

A -
A +

Soru: "1 Mayıs 2006 yılından bu yana bir limidet şirkete hatır için yüzde bir ortak oldum. Emekli olmama rağmen SGK'ya bir başvuruda bulunmadım. Geçen ay maaşımdan yaklaşık 400 TL kesinti yapmışlar. SGK Müdürlüğüne gittim. Destek prim borcun var, borç bitene kadar kesinti yapılacak dediler. Bu borç neyin nesi, ödemeden kurtulma imkanım yok mu?" Yüksel B./İstanbul


KİMLER DESTEK PRİMİ ÖDEME YÜKÜMLÜSÜDÜR
Bilindiği üzere Bağ-Kur'dan emekli olup ticari faaliyette bulunanların maaşlarından  1 Ekim 1999 tarihinden itibaren yüzde on oranında destek primi kesilmeye başlandı. Yine SSK, Emekli Sandığı, Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olup vergi mükellefi olanlar da 2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren her ay için Bağ-Kur 12. Gelir basamağının yüzde onu oranında destek primi ödemesi yükümlüsü oldu. Son olarak SSK, Emekli Sandığı, Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olup şirket ortağı olanlara da 28 Ocak 2004 tarihinde SGDP primi ödeme yükümlülüğü getirildi. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ise hangi kapsamdan emekli olursa olsun, vergi mükellefiyeti ya da şirket ortaklığı başlayanlar için emekli maaşlarından destek primi kesilmesi uygulaması başladı.

DESTEK PRİM BORÇ YAPILANDIRMASINDA SÜRE KISALIYOR
6385 sayılı Torba Kanun 19 Ocak 2013 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Torba Kanun aynı zamanda 5510 sayılı Reform Kanununa geçici 46. madde ekleyerek SGK'ya destek prim borcu olan emeklilere yapılandırma imkanı getirdiği gibi borç asıllarına uygulanan reel faiz oranı yerine daha düşük olan TÜFE oranında gecikme zammı uygulamayı benimsedi. Dolayısıyla 19 Ocak 2013 tarihinden önce emekli olan ve aynı zamanda ticari faaliyette bulunduğu için 4/b kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışan yani vergi mükellefi ya da şirket ortağı olması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerin, 19 Ocak 2013 tarihini takip eden ayın sonu itibarıyla ödenmemiş olan destek primi borçları ve ferileri ilgililerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde yapılandırılacak.
Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce emekli olanlardan, aylık bağlandıktan sonra ticari faaliyette bulunanların 28 Şubat 2013 tarihi itibariyle ödenmemiş olan destek primi borçları ve TÜFE oranında hesaplanacak gecikme zamları yapılandırma kapsamına alındı. 

İKİ FARKLI YAPILANDIRMA BAŞVURUSU GEREKEBİLİR
SGK'ya destek prim borcu olup yapılandırma imkanından yararlanmak isteyen kişiler için başvurulacak makam, emeklilik statüsüne ve borcun 1 Ekim 2008 tarihinden önce veya sonra olmasına göre farklılık arz etmektedir.
Belirtelim ki; hangi Kurumdan emekli olursa olsun yani SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olanlar, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sürelere ait destek prim borçlarının yapılandırmasını adreslerine en yakın veya diledikleri herhangi bir SGK Müdürlüklerinden yapabilecekler.
Emeklilerin 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki dönemlere ait destek prim borçlarının yapılandırma başvuruları ise;
-SSK ve Bağ-Kur şartlarından emekli olup destek prim borcu olanlar, diledikleri SGK Müdürlüklerine başvurmalıdır. 
Emekli Sandığı şartlarından emekli olup destek prim borcu olanlar, SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı, Mithatpaşa Cd. No: 7 Sıhhiye/Ankara adresine posta yoluyla başvurmalıdır. Yine destek prim borçluları diledikleri SGK Müdürlüklerine başvurarak yapılandırma dilekçelerinin SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına gönderilmesini talep edebilir.
Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olup destek prim borcu olanlar ilgili sandığın bulunduğu adrese yazılı başvuruda bulunmalıdır. 

BAŞVURU YAPMAYANIN MAAŞINDAN KESİNTİ YAPILACAK
Dikkat edilirse hem 1 Ekim 2008 öncesi hem de 1 Ekim 2008 sonrası için destek prim borcu olanlar iki yapılandırma başvurusu yapacaklardır. Borçlar tek seferde peşin ödenebileceği gibi maksimum 18 taksit de yapılabilir. Taksitler ise 2'şer ayda bir ödenecektir. Borcunu yapılandırmayanlar veya destek primi tahakkukunu oluşturtmayanlar, yakalandıkları andan itibaren bu borçlar bitene kadar maaştan kesilecektir. Bu ise 6-7 sene boyunca maaştan kesinti yapılacağı anlamına gelir. Dolayısıyla yapılandırma başvurusunun önemi göz önüne alınarak destek prim borcu olanların mutlaka yapılandırma başvurusunu yapmasını öneririm. Okurumuzun yapılandırma fırsatını kaçırmaması yani mutlaka destek prim borç yapılandırma başvurusu yapması menfaatine olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.