KKTC'nin bilmediğimiz lezzeti

A -
A +

KKTC ekonomik gücünü arttırdı ve elini güçlendirdi. Güney Kıbrıs ise krizle boğuşuyor. Bu durum iki bölge arasındaki müzakerelerin eşit şartlarda gerçekleştirilmesine zemin hazırladı. Önümüzdeki günlerde masaya oturulduğunda anlaşmayla kalkılması ihtimali çok fazla.
KKTC ekonomisinin büyümesinde önemli rol oynayan turizm sektörü her geçen gün güçleniyor. Yeni yeni oteller hizmete giriyor ve sadece Türkiye üzerinden turist çekebilmesine rağmen, otellerin doluluk oranı gün geçtikçe artıyor.
Akdeniz Çanağında önemli bir turizm destinasyonu olan KKTC'de faaliyet gösteren oteller sadece deniz ve tatil için tercih edilmiyor. Önemli bir kısmı kongre için de ideal ve birçok kongre Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirilmeye başlandı.
Son 10 yılda Kuzey Kıbrıs'ta teşkilatlanan ve hizmete soktuğu 5 otelle 2 bin 500 yatak kapasitesine ulaşan Merit İnternational bölge turizminin kalitesini yukarı taşıdığı gibi çeşitliliğini de arttırdı. Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arat, iyi bir gurme. Onun bu özelliği Merit otellerinin gastronomi alanında oldukça iddialı hale getirdi. Her türlü yemeğin en lezzetlisini yemek mümkün.
Merit Otellerinin gastronomi dışında da birçok özelliği daha olduğunu da söylemeliyim. Geçen sene faaliyete geçen Merit Royal  14 yaşından küçük çocuk kabul etmiyor mesela. Dinlenmek ve stresten arınmak isteyen misafirleri düşünerek almışlar bu kararı. Royal'in hemen yanında inşa edilen ve 2 ay sonra hizmete girecek olan Premium blokta kabul edeceklermiş çocuklu aileleri.
Reha Arar "Orta Doğulu turist bizim hedef kitlemiz" dedi Tahran, Ürdün, Amman, Beyrut ve Bakü'yü kendilerine birinci bölge seçtiklerini söyledi. Almata, Tiflis, İtalya, Fransa, Taşkent ise ikinci bölge. Merit Lübnan'a özel uçak kaldırıyor ve Cuma günleri Lübnan – Ercan, Pazar günü ise Ercan – Lübnan uçuşları var.
KKTC'nin en büyük handikabı izolasyondan dolayı direkt uçuşlara kapalı olması. Türkiye'nin sadece 7 noktasından KKTC'ye uçuş var ki; o da ayrı bir problem. Bu problemin aşılmasında THY'nin önemli katkısı olabilir halbuki.
THY dünyanın çeşitli bölgelerine uçuş yapıyor ve her uçuş Türkiye'nin o ülkeye daha fazla ihracat yapmasına katkı sağladığı gibi o ülke insanlarının Türkiye'ye turist olarak gelmesini temin ediyor. KKTC için de geçerli bu. O da ancak Ercan Havalimanı'na daha fazla sefer düzenlemesiyle mümkün. Dolayısıyla THY'nin bu durumu dikkate alması ve Ercan'a daha fazla sefer düzenlemesi gerekiyor.
Söz KKTC ve gastronomiden açılmışken Osman Aga Kültür Evi'nden söz etmeden geçemeyeceğim. Emine Sütçü, savaş yıllarını yaşamış kadın. Esir düşmüş. Savaşın tüm acılarını yaşamış. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra o yaşadığı acıların hatırına evlerinin altını müzeye dönüştürmüş ve burasını o yıllara ait sayısız objelerle doldurmuş.
Kıbrıs birçok kavmin ve uygarlığın gastronomi kültürünü barındıran bir ada. Emine Sütçü, evlerinin bahçesine çok güzel bir restoran inşa etmiş. Sebze yetiştiriyor ve Kıbrıs'a has yemekler yapıyor. Hepsi çok lezzetli. İskele'nin Bahçeler mevkiine yolu düşenlerin gidip o yemeklerden tatmasını tavsiye ederim. Ayrıca, Emine Sütçü'den esir düştüğü günleri ve özgürlüğüne nasıl kavuştuğunu dinlemelerini de.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.