Yetişmiş beyinlerimize sahip olsak, yeter

A -
A +

Türkiye Ar-Ge ve inovasyonu konuşuyor fakat bunları gerçekleştirecek olan beyinlere gereken ilgiyi gösterecek seviyeye gelmedi henüz. TİM iddialı. Nasıl mı?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi bugünlerde söylediği "Yeşilköy'deki havaalanının yerini vatandaş satın alsın ve yeşil alan yapsın" sözüyle gündemde. "Her bir İstanbullu 10 lira verse havalimanının yeri konut olmaktan kurtulur" diyor Büyükekşi.

Büyükekşi iş adamı; paranın gücünü biliyor. Ayrıca siyasetçinin hırsının da farkında. "Öyle eylemle falan o alanı rezidans olmaktan kurtaramazsınız" demeye getiriyor. "Bastır parayı kurtar alanı." Gülünür mü, ağlanır mı bilmem ama gerçek bu. Büyükekşi'nin tespiti yerinde bir tespit.

Büyükekşi bir konu daha aktardı. Kendi işiyle, daha doğrusu didinip çırpındığı "inovasyon"la ilgili bir konuydu bu. Ona da ODTÜ Teknopark Müdürü anlatmış.

3 genç bir şirket kurmuşlar. Ay'la konuşma dahil altı değişik Ar-Ge çalışması yapmışlar. Dosya koltuklarında, çalmadık kapı bırakmamışlar ama "Yahu bu nedir" diye kapağını kaldıran olmamış. Naçar kalıp Amerika'nın, Silikon Vadisi'nin yolunu tutmuşlar. 

Adı üstünde Silikon Vadisi. Hemen ilgilenmişler tabii. "Ayda hayat yok ki, telefonla konuşma olsun" deyip uçuk projeleri elemişler ve bir tanesi için "Siz bununla ilgilenin" diye yol göstermişler. O projenin değeri bir anda 1 milyon dolar oluvermiş. Yedi ay sonra 3 milyon. Bugünkü değeri ise 25 milyon dolarmış.

O üç genç şimdi 25-30 kişinin çalıştığı bir şirket kurmaya hazırlanıyorlarmış. ODTÜ ve TEB ile birlikte Silikon Vadisi'nde de bir ofis açıyor ve 2020 yılında 1 milyar dolar değerinde bir şirket olmayı hedefliyorlarmış...

Bu konuyu irdelediğimizde şunu görüyoruz. Türkiye'de düşünen beyin de var, nasıl farklı bir şey yaparım diye kafa yoran insan da. Fakat, o beyinlere ilgi yok! Bırakın Amerika gibi beyin ithal etmeyi, kendi beynine dahi sahip olamayan bir ülke bizim ülkemiz.

Türkiye'de 34 milyon kişi facebook'a, 10 milyon kişi twitter'a 3 milyon kişi instagram'a giriyor. Her kişi günde ortalama 2 saat sosyal medyada vakit geçiriyor.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Ne yapalım da gençler sosyal medya kadar Ar-Ge ve inovasyonla da ilgilensin"i düşünüyor. Onun için "Türkiye İnovasyon Haftası"nı başlattı. Baktı ilgi görüyor, İzmir, Ankara ve Gaziantep'te de yaptı. Önümüzdeki senelerde başka illerde de yapmayı düşünüyor.

4-6 Aralık 2014 günleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan "Türkiye İnovasyon Haftası" oldukça görkemli geçeceğe benziyor. Birçok yabancı uzman konuşmacı olarak geliyor. Türkiye'deki hemen her üniversite katılıyor.

Büyükekşi, "Bu işi ne kadar sahiplenirsek, görevimizi o kadar iyi yapmış olacağız" dedi. Türkiye'nin ihracata dayalı sanayi ve teknolojiye ağırlık verdiği şu dönemin neden lokomotifi olmasın bu kongre?

Kalkınmış ülkeler, Ar-Ge'ye milli gelirlerinin yüzde 3'ünü ayırırken, Türkiye yüzde 1 ayırıyor. Sonuç ortada.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.