Türkiye bu süreçten kazançlı çıkmalı

A -
A +

Dünya yeni bir sürece girdi ve değişiyor. Türkiye, Orta Doğu merkezli bu değişimin tam orta yerinde. Bu süreçten kazançlı çıkar mı?
Türkiye gündemi yoğun. Bir tarafta "Çözüm Süreci" bir tarafta "Alevi Açılımı" diğer tarafta AB dosyaları. Misafir edilen göçmenler. 2015 Bütçesi. Orta Vadeli Program. Ar-Ge ve inovasyon. Kobani. IŞİD. Büyüme. Enflasyon. Enerji. İhracat. Çevre. İstihdam. Hukuk Reformu. Yeni Anayasa ve G-20 Dönem Başkanlığı...
Bunların her birisi kendi içinde önemli ve ayrıca birbiriyle ilişkili. Türkiye, siyasi ve sosyal meselelerini çözmeden diğerlerinin üstesinden gelemez. Önce "açılım"ları halletmesi gerekiyor yani.
Enerji, inovasyon ve Ar-Ge ise uzun vadeli programlar ve bu konular için yeni stratejiler lazım. Enerji yatırımı nispeten destekleniyor ve bürokratik engeller önemli ölçüde izale edildi. Fakat aynı şeyi Ar-Ge ve inovasyon için söyleyemeyiz. Yeterli destek yok henüz.
Türkiye'nin en önemli konularından biri de G-20 Dönem Başkanlığı. Türkiye için bir fırsat bu. İyi değerlendirilmesi gerekiyor.
2014'ün aralık ayında başkanlık Türkiye'ye geçiyor ve bir sene devam edecek bu başkanlık görevi. G-20 ülkelerinin devlet başkanları, bakanları, iş adamları birçok kez Türkiye'de bir araya gelecekler. Türkiye'nin tanıtımı için oldukça önemli bir fırsat bu. Değerlendirmesi lazım.
İspanya'nın önde gelen üniversitelerinden IE Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. David Moshfegh Türkiye'de konferanslar verdi. Moshfegh "uluslararası ilişkilerin bittiği"ni ileri sürüyor ve "Bunun yerine ne koyacağız" diye soruyor. Yerinde bir soru: Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ulus devletler kendi aralarında örgütlenmişti. Ne zaman ki soğuk savaş bitti, örgüt çözüldü.
Komşu ülkelerdeki otorite boşluğundan faydalanan IŞİD, kısa sürede geniş bir bölgeyi kontrolü altına aldı ve kendini devlet olarak ilan etti. Tüm etnik ve dinî unsurları yok ederek bir hakimiyet kurma çabasında. Bu çaba karşısında uluslararası örgütler, eli kolu bağlı bekliyorlar!
Uluslararası ilişki sistemi kurulurken merkez Avrupa'ydı. Bugün ise Orta Doğu. Yeni bir örgütlenmeye ihtiyaç var. Bu konu Türkiye tarafından G-20 Zirvesine taşınmalı belki de.
İyi haberlerim de var size. Biliyorsunuz, TOÇEV eğitime destek veren bir gönüllü kuruluş. Okulları yeniliyor, derslikler açıyor, öğrencilerin okul ihtiyacını karşılıyor. Tüm bu aktiviteleri profesyonel bir anlayışla gerçekleştiriyor. Kermes tertipliyor, konserler gerçekleştiriyor, sergi düzenliyor ve buradan elde ettiği geliri eğitime harcıyor. 2 Aralık 2014 Salı günü Erol Evgin başta olmak üzere birçok ünlü sanatçının sahne alacağı dev bir konseri var TOÇEV'in. Maslak TİM Show Center'da gerçekleştirilecek olan bu konsere gitmenizi tavsiye ederim. Hem eğlenin, hem de eğitime katkı verin.
Bir de "Mersin Tanıtım Günleri" var; dün başladı ve 30 Kasım 2014 Pazar günü akşamına kadar Eyüp Feshane'de sürecek bu tanıtım. Güzel Mersin'in yemeklerini tadın. Kadim tarihini, kültürünü tanıyın. O sıcakkanlı insanlarla tanışın.
Bu arada bir evlenme, bir de sağlık haberim var. Prof. Dr. Ahmet Akgül yarın evleniyor; tebrik ediyorum kendisini ve Çağla Atılgan'ı. Gazetemizin "ayaklı kütüphanesi" diye tanınan ve bendenizin Türkçeye hakimiyetinden dolayı gıpta ettiğim Cafer Söztutan ameliyat oldu; ona da acil şifalar diliyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.