Korku dağları aştı!

A -
A +
Euro Bölgesine açıklanan ekonomik verilerdeki düzelmeyle birlikte şirketlerin 3. Çeyrekte yüksek kâr açıklamaları Avrupa'ya yönelik endişeleri hafifletti. Ama bu defa Jeopolitik riskler ön plana çıktı. New York'ta bir doktorun yardım amacıyla gittiği Batı Afrika'dan Ebola virüsüne yakalanarak dönmesi Wall Street'in havasını bozdu. Şimdi doktorun kimlerle temas ettiği araştırılıyor... Büyük bir korku var, zira bu hastalığın tedavisi yok. 3 haftalık kuluçka döneminden sonra ortaya çıkıyor, bu arada vücudun tüm bağışıklık sistemini ortadan kaldırmış oluyor. Afrika'da bir nehirden ismini alan Ebola'nın en büyük belirtileri ateş, ishal, eklem ağrılarının artması.. Çok ciddiye alınması gereken bir hastalık. Güvenli varlıklara olan talep bu yüzden arttı Yen değer kazandı. İlaç şirketi hisseleri tavan yapıyor. Küresel büyüme kaygıları ortaya çıkan son tablo ile zayıfladığı için piyasalar 29 Ekim Çarşamba günü yapılacak FED toplantısını merakla bekliyor. ABD'deki veriler de ekonomideki iyileşmenin devam ettiğini açıkça gösteriyor. Yatırımcılar buna bakarak, FED'in erken faiz artırımı konusunda sinyal vereceğini düşünüyor. Dolar değer kazanıyor...
 Risk iştahının arttığını, güvenli liman olarak görülen 10 yıllık ABD hazine bonolarından satış yapılarak çıkılmasından anlıyoruz. Faizler 2.28'e çıkmış durumda. Hemen hatırlatıyorum, bonoda ters orantı var. Yani satış gelince faiz yükselir, alımlar yoğunlaşınca faiz düşer.. Yaz saati uygulaması Türkiye ve Avrupa'da 26 Ekim'de, ABD'de ise 2 Kasım'da sona eriyor.. Yani gelecek hafta ABD borsaları 16.30 yerine 15.30'da açıklanacak, yani verileri 1 saat önce öğreneceğiz. Bu çok önemli bir avantaj. Merkez Bankasının faizleri değiştirmemesi, Türk Lirasının güçlenmesini sağladı. Ama dolar 2.231 TL desteğine inince hemen tepki alımı geldi, 2.240 TL'yi aştı. 2.250 TL direncini geçerse yükseliş ivme kazanacak. Kısa vadeli strateji: Hisseyi sat, doları al, olabilir. Küresel ekonomiye yönelik iyimserliğin artması altını 1226 dolar düzeyine indirerek dip yaptırdı. Ama Ebola vakasının New York'ta ortaya çıkmasıyla 1232 doları aştı. Altın da FED toplantısını bekliyor. Erken faiz artış sinyali verilmezse ataklarını sürdürecek. Sadece imalat verilerindeki iyileşmeye bakarak hareket etmek yanlış. Şu anda en büyük sorun düşük enflasyon. Yani tüketim yok. Altında yükselişin devam edeceğini tahmin ediyorum... Hicri yılbaşınızı tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.