Şah ve mat!

A -
A +

Ortada bir panik havası var ama Rus yetkililer doğru stratejik hamleleri yaparak bu paniğin geçici olmasını sağ-la-ya-maz!..

Düşen petrol fiyatları ve yaptırımlar kıskacında kalan Rusya'dan sermaye çıkışı sürüyor. Ülke krize girerse Türkiye dahil tüm bölge ekonomileri Çin, Hindistan, İran da zor durumda kalacak. Zira ticaret hacminde büyük düşüş görülecek.

Bir yandan hızla varil başına 55 dolar seviyesine gerileyen petrol, diğer yandan ABD ve Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlar Rusya ekonomisini kıskaca almış durumda.
Başkan Obama masasındaki yeni yaptırım kararını her an onaylayabilir.

Ruble'deki değer kaybı %80'i aştı. Bir ülkenin parası kısa sürede bu kadar yüksek oranda zayıflarsa ithal ürünlerin fiyatı tavan yapıp enflasyon füze gibi yükselir. İç tüketim artan mal ve hizmet fiyatları yüzünden hızla azalıyor. Bu tablo ekonomik büyümeyi sıfır noktasına getirdi.
Rusya'nın bütçesi petrol 100 dolar olursa denkleşir. Aksi halde verilen açık borçlanmayla kapatılır. Faiz tavana çıkar, maliyetler artar. Rusya borçlarını ödeyemez hale gelir. 1998'de olduğu gibi IMF yardımına muhtaç olur...

Bu tablo Türkiye için tam bir felaket demektir. İşte bakın rublenin aşırı değer kaybının TL'yi ne hâle getirdiği gördünüz. 2.214 TL'deki dolar iki günde 2.415 TL'ye fırladı. Rusya merkez bankası olağanüstü tedbirler aldı ama bunlar rubleye kalıcı bir değer sağlayacak türden değil.
Rusya 6 ayda temerrüde düşer, moratoryum ilan eder. Nitekim bunun işaretleri Putin tarafından resmen verilmeye başlandı.

Rusya ile iş yapan Türk firmaları bıçak sırtında. 25 yıldan beri Rusya ile iş yapan Türk müteahhitler 55 milyar dolarlık projeyi üstlendi. Ayrıca Rusya'da doğrudan yapılan yatırımların tutarı 40 milyar dolar.

İşte bakın FED toplantısı öncesi BIST 79 bine çekilince Rusya ile iş yapan şirketlerin hisseleri resmen çöktü.

Dünyada satrancı %90'ı üniversite mezunu olan Ruslar oynar.. Ortada bir panik havası var ama Rus yetkililer doğru stratejik hamleleri yaparak bu paniğin geçici olmasını sağ-la-ya-maz.
Putin Ukrayna sevdasından vazgeçmedikçe, ülkesini felakete sürükleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine büyük sempati duyan Putin'i bu konuda ikna edebilirse hem Türkiye kurtulur, hem Rusya.

Gerçek liderler olağanüstü durumlarda olağanüstü hamleler yapar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.