Erdoğan'ın çizdiği çerçeve...

A -
A +

"Yeni Başbakan kim olacak" başlıklı yazıma bazı dostlarım alınganlık göstermiş. Benim ve bazı gazeteci dostlarımın Sayın Davutoğlu lehine algı oluşturmaya çalıştığımızı söyleyenler oldu. Bu eleştirileri anlayışla karşılıyorum ama doğru olmadığını söylüyorum.
AK Parti siyasi hareketinin doğal lideri olan Sayın Erdoğan'ın şu tespitlerini tekrar hatırlayalım: "Başbakanla genel başkan aynı kişi olmalı, yeni genel başkan partiyi 2015 seçimlerine taşımalı. AK Parti olağan kongresi Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra muhtemelen eylül ayında yapılacak, 3 dönem kuralının uygulanmasından yanayım..."
Tüm bu açıklamaları yan yana koyduğunda benim anladığım Sayın Erdoğan'ın çizdiği çerçeveye üç dönemi dolduran milletvekilleri girmiyor. Ben yanlış anlamış olabilirim ama genel başkanlık tariflerine üç dönemi henüz doldurmamış isimlerin uyduğunu düşündüm. "Şu anda milletvekili sıfatı taşıyan ve üç dönem kuralına takılmayan AK Partililer arasında genel başkanlık ve başbakanlık için en uygun isim kim?" diye herkes kendisine sorsun. Bakalım kaç isim bulacaklar? Ben kendime bu soruyu sordum ve 'Davutoğlu' cevabını aldım. Sayın Davutoğlu'nun benim yönlendirmeme falan ihtiyacı olmadığını herkes bilir. İstişare yoklamalarında aday bildiren teşkilat mensupları ve milletvekillerinin çoğu konuyu benim anladığım gibi anlamış. O istikamette de isim bildirmişler. Üç dönem kuralı uygulanmayacaksa genel başkanlık için Binali Yıldırım Bey'in, Sayın Arınç'ın, Sayın Babacan'ın isimleri de geçti. Hatta çoğu insan Sayın Erdoğan'ın açıklamalarına kadar temayül yoklamalarından muhtemelen Binali Bey'in çıkacağına inanıyordu. Ama hem il başkanları hem de milletvekilleri ile istişare toplantıları öncesinde yeni Cumhurbaşkanımızın yaptığı tarifler-açıklamalar gözleri üç dönem sorunu olmayanlara çevirdi ve Sayın Davutoğlu'nun ismi ön plana çıktı.
Unutmayalım ki AK Parti kendine lider aramıyor, lider belli. Aranan isim devlet başkanı ile uyum içinde çalışacak icracı bir takıma kaptanlık yapacak bir isim. AK Parti bundan sonra lider değil  ekip-takım partisi olacak. AK Parti teşkilatları ve milletvekilleri kendi siyasi liderleri kimi işaret ettiyse onu tercih ettiler.
Yarın AK Parti MYK'sı toplanacak. Sayın Erdoğan istişare sonuçlarını MYK ile paylaşıp kendi düşüncelerini de aktaracak. MYK'dan çıkacak son kararla ya yarın akşam ya da cuma günü yeni genel başkan adayı ve başbakan adayı açıklanacak. Hızlıca kongre hazırlıklarına başlanacak.
27 Ağustos Çarşamba günü kongre yapılacak, 28 Ağustos Perşembe günü Sayın Erdoğan törenle Cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak. Sanırım aynı gün kongrede seçilen genel başkana hükümeti kurma görevi verecek. 29 Ağustos Cuma günü yeni kabine onay için sunulur diye düşünüyorum. Yeni kabinede sağlık sorunları olan ve çok yorulan 3-4 bakanın değiştirileceğini tahmin ediyorum. Ekonomi yönetiminde çok fazlaca bir değişiklik beklemiyorum. 2015 seçimlerine kadar başarı da, başarısızlık da mevcut kadroya ait olmalı. Yeni hükümetin üç önceliği ekonomi, çözüm süreci ve diplomasi. Yeni kabine oluşurken bu üç başlık etkili olacak. Hadi hayırlısı...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.