Sapanca gerçek bir moral - eğitim kampı olmalı!

A -
A +
Süper Lig ve PTT 1.Lig'de görev yapacak olan hakem ve gözlemciler için salı günü Sapanca'da seminer başlayacak.5-9 Ağustos tarihleri arasında eğitimden geçecekler.Yaklaşık 200 kişi! Bu seminerde; lige 3 hafta kala hakem ve gözlemciden yeni sezonda istenecekler üzerinde durulacak.MHK Başkanı ve üyeleri kararlı ve mutlu bir görüntü verirlerse, bu hakeme olumlu yansır.Hakemin moralini yükseltecek işler yapılmalı. Bu ücretlerde yeterli bir artış haberiyle olur. Hakemin kendisini değerli hissettirecek uygulamalarla olur.Çeşitli sebeplerden morali bozuk olan hakemlerin kazanılması yönünde gayret edilmelidir.Buruk ve kırık çok sayıda hakem var.Bir yaz boyunca 35 derecede bu nemde antrenmanını yapmış, oraya hazır olarak gelmiş hakeme moral bozucu davranış veya uygulamalar olmamalı.Bakın ramazan ayı ve bayram boyunca sıcaktan millet sokağa çıkamazken, bu hakemler hergün idman yaptı. Bazı idmanları yerinde izledim. Zaten işini ciddi yapmamış olanlar, atletik testten elenecektir.MHK, hakemini tanıyacak. Onun performansını yükseltecek bir gayret göstermeli. Ağızdan çıkacak her kelime dikkatle seçilmeli. Bilhassa negatif enerji saçan MHK üyeleri buna dikkat etmeli.
Biliyorum MHK'yı çok merak ediyorsunuz!
Futbol takımlar kamptan önce transferlerini tamamlarsa, o takım sezona en hazır olan ekip oluyor.Ama transferler zamanında yapılmazsa, kampa yetişmezse o takımlar bunun sıkıntısını bir sezon boyunca yaşıyor.Avrupa'dan elendikten sonra istediğin kadar transfer yap.Zaman ve para boşa gitmiş oluyor.Ben bu yazıyı yazdığım saatlere kadar MHK'da değişim için somut bir gelişme yoktu.Federasyon bu konuda direniyorsa kendi bilir.Zekeriya Alp direniyorsa o da kendi bilir.Hâlâ "Ben bu kurula faydalıyım" diye düşünen ve direnen MHK üyeleri varsa onlar da kendiler bilirler.Hakem atamalarından tutun, yazılı sınav soru kitapçıklarının yetişmemesine kadar onlarca skandal yaşadık.MHK Başkanı hep tek başına sorumlulukları üstlendi.Bir gün olsun kurulunu satmadı. Bölgeciliğin ve adamcılığın bu kadar yaşandığı bir dönem ben yaşamadım.Keyfi ve duygularıyla hareket eden kurul üyeleri, onlarca hakemin geleceğiyle oynadı.Bana göre Zekeriya Alp Başkan da bir yol ayrımındadır. Bakın ben bu denli kamuoyunda kredisi yüksek bir MHK Başkanı görmedim. Yepyeni kurul ve yapılanma için önünde büyük bir fırsat var. Ama kendisine gerekli destek veya özgür bir irade tanınmıyorsa, Zekeriya Alp Başkan da bu göreve devam edip etmeyeceği kararını gözden geçirmelidir. Sayın Alp sizin bu makama ihtiyacınız yok. Bu TFF'nin size ihtiyacı var.Bizden söylemesi. Çok da çetin bir lig kapıda.
MHK şunu yapmadıyapamadı!
Geçen hafta 5-6.hakemlik meselesini yazdım.5-6.hakemlik kriterleri acilen açıklanmalı diyorum.Bu yıl geçti. Gelecek yıl için yaş, boy, eğitim, maç sayısı, klasmandaki yıl sayısı. Hangi şartlar isteniyorsa...Geçen haftaki yazıdan sonra öyle ulusal hakem hikayeleri dinledim ki, öyle mesajlar aldım ki; inanın sütunlarım yetmez.Kurul Üyesi hakemi arıyor, "5-6 hakemliğin hayırlı olsun" diyor.Adam listede yok.Mentörü arıyor "Hayırlı olsun" diyor.Adam listede yok.MHK adama diyor ki, "Seni alamadık"Adam listede var.Bu 25 tane 5-6 hakemin nasıl belirlendiğini biri bana çıksın anlatsın.Ey MHK üyeleri bakın ben size bir fikir vereyim. Zararı yok alacağınız hakemleri şimdiden belirleyin. Ona göre bir talimat uydurun. O talimatta da almak istediğiniz hakemleri tarif edin. Tıpkı yaptığınız mentörlük-gözlemcilik talimatı gibi...Biz de deriz ki, kriterler buydu. Bu hakemler uydu.Bakın şunu iddia ediyorum ve herkesle de tartışmaya hazırım; "Hakemlik tarihinde" bu boyutta bir "bölgecilik dönemi" yaşanmadı.Bu MHK aynen devam ederse gelecek yıl klasman yükselecek ve düşecek hakemlerin bile belli olduğunu söyleyebilirim.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.