Maçlar biter stres başlar!

A -
A +
TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve MHK Başkanı Zekeriya Alp'in iyi niyetlerinden şüphem yok. Ama yeterince tartışmadan, olabilecek sonuçları değerlendirmeden her salı MHK'nın basın toplantısı yapması kararını aldılar.Salı günkü ilk toplantıdan şu sonuçlar çıktı:1) Zekeriya Alp, daha toplantı masasından kalkmadan F.Bahçe Kulübü sert bir açıklama yayınladı. Çünkü MHK, Bursa-F.Bahçe maçında dikkati bile çekmeyen hakem hatalarını milletin gözüne soktu.2) "Hakeme küfür olunca maç tatil edilecek, peki Volkan Demirel'e edilen küfürler ne olacak?" sorusu soruldu. MHK Başkanı haklı olarak "Bu, temsilcilerin işi" dedi. Buradan da salı günleri Temsilciler Kurulu'nun bir basın toplantısı yapma ihtiyacı doğmuştur. Kamuoyu temsilci raporlarını da merak ediyor (!).3) Görevi olan bütün hakemler maçlara şu psikoloji ve stresle çıktı: "Salı günü medyanın karşısına beni çağırırlar mı? Acaba MHK beni satar mı? Hakkımı korurlar mı? Medyaya malzeme olur muyum?"Sonuç; medya MHK'yı ve hakemleri polemik ve spekülasyon için mindere çekmek istedi. TFF, bu tuzağa balıklama atladı."Hakem konuşsun, MHK konuşsun, iletişim olsun" böyle kulağa hoş gelen lâfların sonuçlarını hep beraber göreceğiz.Oyuna gelmeyin dedik! Kulüpler de sizden şunu istedi; "Hakem çıksın özür dilesin, ertesi hafta da bize yapılan hatayı telafi edin!"Medya için bundan güzel tiyatro mu olur?
Hakem ateşe böyle atılır!Yardımcı hakem Tarık Ongun, son Dünya Kupası'nda Cüneyt Çakır'ın yardımcısıydı.Avrupa'da, dünyada yaptığı kariyer ortada. Kişiliği ve sempatisi ile marka bir hakemimiz. 6. haftadaki G.Saray-F.Bahçe (2-1) maçında, 90+5'te Alper'in attığı gol taç çizgisini geçen bir toptan olmuştu. İster istemez yarın ikili averajda sıkıntı olur mu sorusunu akıllara getirmişti.Bu topun çıktığını göremeyen Tarık Ongun'a MHK, 7-8'inci haftalarda maç da vermemişti.Bu hafta Tarık Ongun, G.Antep-G.Saray maçına verilmiş.Maç mı kalmadı?Tarık Ongun'un bu maçta (Allah korusun) skora etki edecek yapacağı lehte ya da aleyhte bir hata bu ülkede öküzün altında buzağı aramak için yeterli sebeptir.Bir hakemi bir takımdan 1-2 yıl saklıyorsunuz. Bence MHK bunu atladı!
Yorum yok!Geçen hafta Beşiktaş-Kasımpaşa maçında Motta'yı atmayan hakem, bu hafta G.Antep-G.Saray maçının hakemi. Siyah-beyaz hata yapan ve en az bir hafta dinlendirdiğiniz hakemlere ne diyeceksiniz?

Hakemlere ne dendi?Hakemler, Riva'ya çağrıldı."Size küfredilirse maçı tatil edin" dendi mi? Denilmedi."Küfürden-hakaretten psikolojin bozulursa maçı tatil edin" dendi mi? Denilmedi.Peki, ne dendi?"Küfürden, hakaretten psikolojin bozuluyorsa sen o zaman hakemlik yapma" dendi.TFF, caydırıcı olması için cezaları artırdı. Bir kamuoyu oluşturmak istedi. Geçen hafta da yazmıştım. Küfürden tatil edilen maç görmeyeceğiz.Haa bu arada Riva'da bolca "vurdulu-kırdılı hikâyeler" de anlatılmış.
Geçmiş olsun Cüneyt Çakır!Cüneyt Çakır, dün taburcu oldu ve Ankara'dan İstanbul'a döndü. Hakem camiası böyle zamanlarda birbirine çok tutkun olur. Yurdun dört bir tarafından hakemler, Ankara'ya akın etti. Ankara'daki eski-yeni hakem ve hakem yöneticileri hastaneden hiç ayrılmadı. Başta Spor Bakanı, TFF ve MHK başından beri yakından takip etti. 

Yardımcı hakemleri itibarsızlaştırmayın!Süper Lig'de yardımcı hakem kadrosunda bulunan, kendisini çok iyi yetiştirmiş, temsil kabiliyeti yüksek çok değerli çocuklar var.Hakemin başarısında, iyi yardımcı hakemin katkısı çok fazla.Bu sezon yardımcı hakemlere gereken değer verilmiyor.Bunu birkaç örnekle anlatayım.1) İki haftadır yardımcı hakemlere 4. hakemlik verilmiyor. Erciyes-Beşiktaş maçındaki Gökhan Töre'nin atılması bu işin bahanesi oldu. Bu yardımcı hakemlerin birçoğu Süper Lig'de 100 maça çıkmıştır. Senin ulusal kadrodan atadığın 4. hakemlerin çoğu PTT 1. Lig'i görmemiştir, gördüyse de 1-2 maç... Niye UEFA'nın uyguladığı "yardımcı hakemden 4. hakem" tercihinden vazgeçtiniz ki?2) Riva'ya Süper Lig ve 2-3.Lig'de görev yapan düdük hakemleri çağrıldı. Hakeme maçı tatil yetkisi anlatıldı. Yardımcı hakemler çağrılmadı. Kimse pek bilmez. İlk 45 dakika ya da maç tamamlandığı anda kıdemli yardımcı hakem koridor ya da tünele koşar. Burada 3-4 dakika hatta bazen 5 dakika hakem ekibini bekler. Bu esnada antrenör, yönetici, futbolcu tarafından hakemlere "sözlü eylemin" babası yaşanır. Yardımcı hakemler de bu seminerde olmalıydı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.