Herkese karşı güzel huylu olmak

A -
A +
İslâm dini, Allahü teâlânın yarattığı bütün mahlûklara karşı, şefkatli, merhametli, yumuşak davranmayı emrediyor. Peygamber efendimiz, birçok hadîs-i şerîflerinde, Müslümânların birbirlerine karşı iyi huylu olmalarını, kardeş gibi yaşamalarını emrettikleri gibi, gayr-i müslimlere karşı da iyi huylu olmalarını, onları incitmemeleri lâzım geldiğini bildirmiştir. Böyle davranmakla, İslâm dîninin, iyi huylu olmayı, kardeşçe yaşamayı, çalışmayı emrettiği, gayr-i müslimlere de gösterilmiş olur ve seve seve Müslümân olurlar. Bir kimse, Resûlullah efendimize gelerek;
-İşlerin en iyisi hangisidir, diye suâl edince, Peygamber efendimiz;
-Güzel huylu olmaktır buyurur. O kimse, kalkıp, biraz sonra, sağ tarafına gelip, aynı şekilde suâl edince, yine;
-İyi huylu olmaktır buyururlar. Aynı kişi, gidip, sonra sol tarafına gelip;
-Allahın en sevdiği iş nedir, diye suâl edince, yine;
-İyi huylu olmaktır buyurur. Sonra, arkadan gelip tekrar;
-En iyi, en kıymetli iş nedir, diye suâl edince, Peygamber efendimiz, yüzünü o kimseye karşı çevirip;
-İyi huylu olmak ne demektir anlayamadın mı? Elinden geldiği kadar kimseye kızmamaya çalış! buyururlar.
Muhammed Ma'sûm hazretleri buyuruyor ki: "Selef-i sâlihînin hâllerini her vakit okumalı ve garîbleri, fakîrleri ziyâret etmelidir. Hiç kimseyi gıybet etmemeli, çekiştirmemeli, gıybet yapana mâni olmalıdır. Emr-i ma'rûfu ve nehy-i münkeri, yanî nasîhati elden kaçırmamalıdır. Fakîrlere, mücâhidlere, mal ile yardım etmelidir. Hayır, hasenât yapmalıdır. Günâh işlemekten sakınmalıdır. Her Müslümânı gördüğünde; 'Benim saâdete kavuşmam, bunun kalbini kazanmakla ve duâsını almakla olabilir' demelidir. Kendini, üzerinde hakkı olanların esîri bilmelidir. Fakîrlikten korkarak, hasislik, cimrilik yapmamalıdır. Fakîr olunca üzülmemelidir ki, Allahü teâlâ, servet de ihsân eder. Hakîkî servet, âhirette rahat etmektir. Dünya sıkıntıları, âhiret rahatlığına sebep olur. Hadîs-i şerîfte; (Çoluk çocuğu çok ve rızkı az olup, namâzlarını, şartlarına uygun olarak kılan ve Müslümânları gıybet etmeyen, Kıyâmette benimle birlikte haşrolunacaktır) buyuruldu."
Netice olarak her Müslümanın, İslâmın güzel ahlâkı ile süslenmesi, Müslüman veya gayr-i müslim herkese iyilik etmesi ve kendisine kötülük yapanlara da, iyilikle karşılık vermesi lâzımdır. İyilik yapamadığı zaman, hiç olmazsa sabretmelidir. Bölücü olmamalı, yapıcı olmalıdır. Böyle davranan kimse, dünyada rahata, huzura, âhırette de ebedi saâdete kavuşur, âhıretin sonsuz azâblarından da kurtulmuş olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.