Gül ve Erdoğan son kararlarını istişarenin ardından verecek

Gül ve Erdoğan son kararlarını istişarenin ardından verecek

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan, son kararlarını yapacakları iştişarenin ardından verecek.

AK Parti'ye göre; cumhurbaşkanı ilk defa halk tarafından seçileceği için, herhangi bir kanunî değişiklik olmasa da Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçecek.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Avrasya Tüneli temel atma törenindeki "10 Ağustos'ta millet kendi başkanını seçecek' şeklindeki sözleri, kulislerde yankı buldu. AK Parti kurmaylarına göre; cumhurbaşkanı halk tarafından seçileceği için, herhangi bir yasal değişiklik olmasa da fiilen yarı başkanlık sistemine geçilecek. 'Cumhur'un başı, mevcut anayasada yer alan yetkileri kullanması durumunda, ABD'de uygulanan başkanlık sistemindeki 'Başkandan' daha etkin bir konuma gelecek.

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı dar bölge seçim sistemi de başkanlık modeline geçilmesinin alt yapısı olarak değerlendiriliyor. ABD ve İngiltere'de uygulanan bu sistemle ilgili şu anda AK Parti'nin hukukçuları bir çalışma yürütüyor. AK Parti kurmaylarının ağustostaki seçimde sandıktan 'Başkan mı cumhurbaşkanı mı' çıkacağına yönelik tartışmalara ilişkin değerlendirmeleri şöyle...
Burhan Kuzu (TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı): Halk seçince haliyle parlamenter modeldeki cumhurbaşkanı olmaz artık. Sayın Başbakan, 'başkan' kelimesini o manada kullanmıştır. Bizim anayasamız cumhurbaşkanlarına çok fazla yetki vermiş. Eğer bunlar sonuna kadar kullanılırsa, o zaman bir başkan tablosu ortaya çıkar. O sebeple 'bu işi yasal zemine oturtalım' diyoruz. Halk, yüzde 60'la gelen bir cumhurbaşkanından çok şey bekler. Seçilecek kişi 'karışmam' dese de, halk karışmasını isteyecek.
Ahmet Aydın (AK Parti Grup Başkanvekili): Anayasanın verdiği yetkilere bakıldığında, yetkileri fazla, sorumluluğu hafif bir cumhurbaşkanının halk tarafından seçilecek olması klasik parlamenter sistemden uzaklaşan bir durumdur. Yasal veya anayasal bir değişiklik olmasa da adeta yarı başkanlık sistemi ortaya çıkacak.

Bülent Turan (AK Parti İstanbul Milletvekili): 2010 referandumunda kabul edilen değişiklikle Türkiye zaten fiili olarak başkanlığı kabul etmiştir. Anayasada cumhurbaşkanına tanınan yetkilerin şu ana kadar kullanılmamış olması, bundan sonra da böyle olacağı anlamına gelmez. En az yüzde 51 oyla seçilecek kişinin adının, cumhurbaşkanı ya da başkan olması önemli değildir. Dünya örneklerine bakıldığında bu yolla seçilen birinin başkan olduğu görülür.

SON KARAR İSTİŞARENİN ARDINDAN
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan, son kararlarını yapacakları istişarenin ardından verecek.
Haber Merkezi ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...